Защо обвиниха Bloomberg в разпространяването на фалшиви новини?

Китайският президент Си Дзинпин е помолил руския президент Владимир Путин да не атакува Украйна по време на Олимпийските игри в Пекин, съобщава Bloomberg.

Лидерът на Китай смята, че по този начин „Путин може да засенчи един много важен момент за Китай, като провокира глобална криза с исканията си да бъде гарантирана сигурността от САЩ и Европа“. 

Агенцията дори не изключва военни провокации от страна на САЩ и Украйна преди Олимпиадата.

Китайското посолство в Русия отрече китайският президент Си Дзинпин да е помолил руския президент Владимир Путин да не атакува Украйна по време на Олимпийските игри в Пекин. Информацията, тиражирана от Bloomberg, от дипломатическата мисия наричат „ фалшива публикация“, пише Коммерсант.

„Публикацията на Bloomberg, че уж лидерът на Китай е помолил ръководителя на Русия да не атакува Украйна по време на Олимпийските игри, за да не провалят празника, който е особено важен за страната, е фалшива новина и откровена провокация. Позицията на Китай по украинския въпрос е последователна и ясна. Китайската страна се застъпва за разрешаването на различията между Москва и Киев чрез диалог и консултации в рамките на споразуменията от Минск“, съобщават от китайското посолство в Twitter.

На публикацията светкавично отговори и Руското външно министерство, което беше още по-остро в позицията си към публикацията. В нея управляващите в Кремъл не само отрекоха новината, но и я приписаха на Вашингтон, класифицирайки информацията като „специална операция на американските разузнавателни служби“. 

В съобщението на Bloomberg очевидно има и  голяма доза конспирация, намесвайки в интригата САЩ и Украйна. Тя може да се възприеме и като груба пропаганда по отношение на злонамерени действия от страна на Вашингтон и Киев. Съединените щати наистина обявиха дипломатически бойкот на предстоящите Олимпийски игри в Китай. На редовен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки обясни, че Вашингтон вече е уведомил партньорите си в чужбина за решението си, и ги призова да вземат свои собствени решения относно участие или неучастие в игрите в Китай. В същото време обаче Националният олимпийски комитет на САЩ, обаче, не подкрепя идеята за бойкот на игрите в Пекин, вероятно защото не би искал да бъде политизиран спорта.

Още по-абсурдно е намесването на Украйна, приписвайки й ролята на агресор, който се готви за военни операции. Защото в момента Киев е фокусиран изцяло да защити своята цялост и суверенитет по отношение на войнстващата руска политика, която не без основани изправи на нокти НАТО и САЩ.