Фандъкова: Парламентът да инкриминира горенето на отпадъци

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова

Народното събрание да инкриминира горенето на отпадъци. Затова апелира кметът на София Йорданка Фандъкова, която твърдо е решена да води борба със замърсяването на въздуха в столицата, съобщава БНР. На територията на Столична община за днес е обявен жълт код за опасни мъгли, каза заместник-кметът Йоана Христова и заяви, че предстои да се обсъди възможността утре в София да се въведе т.нар. „зелен билет“.

Въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над допустимите норми, сочи справка в платформата airsofia.info. Най-сериозно е положението в кварталите „Хаджи Димитър“, „Сухата тека“, „Левски Г“, „Подуене“ и „Света Троица“. Около пет пъти над нормата е замърсяването във „Витоша“, „Дружба“, „Лозенец“ и „Яворов“.

Нивата на фините прахови частици в столичните квартали „Дружба“, „Павлово“, „Хиподрума“ и „Надежда“ са умерени - до 100 микрограма на кубичен метър - показват данните на Столична община, а при над 200 се въвежда т.нар. „зелен билет“ за превоз в градския транспорт.

Пред БНР Мария Панчева, представител на инициативния комитет, организатор на протестите за чист въздух в едни от най-замърсените квартали „Красна поляна“, коментира, че тази сутрин в квартала са измерени стойности на фините прахови частици между 500 и 700 микрограма на кубичен метър, при норма от 50 микрограма.

„Много е зле положението. Цяла нощ имаше смог. Миришеше на изгорели химии, боклуци. Това не е просто мъгла“, каза още тя.

Панчева посочи какво се е случило с обещаното до момента:

„Забрана за движение на каруци в София плюс забрана да се превозват с частни коли боклук, дограма и т.н. – обещано и неизпълнено. Адекватни наказания за тези, които горят боклуци – лично поет ангажимент от г-жа Фандъкова – обещано и неизпълнено. Закон, който да позволява достъп до частните домове, където личи, че се гори нещо нередно, като много лесно това се установява с дрон – обещано и неизпълнено. Обещано беше да се монтират и станции – да, монтираха се, седят си и не работят“.