Фандъкова: София има още възможности за лечение на пациенти с Ковид-19

Столичният кметът успокои софиянци, че няма да останат без транспорт

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова

София има още възможности за лечение на пациенти с COVID-19. Под 70% е заетостта на интензивните легла. Все още има възможност за разкриване на още легла. Това заяви пред Би Ти Ви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че е имала среща с новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова, с която са провели конструктивен разговор за COVID зоните в ДКЦ-тата и общинските болници, като се подготвя въвеждането на денонощни такива.

„Коментирахме още тестовете и учениците. Аз подкрепих тази мярка с една цел – много време учениците бяха вкъщи. В понеделник се надявам да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срока и е важно да бъдат в училище“, добави тя.

Фандъкова уточни, че около 2% от децата в детските градини са карантинирани, в училищата – около 7,5%, а при учителите – под 1%.

Кметът на София обясни, че заради високите сметки за ток има шанс да бъдат разреждани линии на градския транспорт, но столичани няма да останат без превоз. По думите ѝ около 178 млн. лв. ще бъдат необходими на столичния градски транспорт, за да функционира нормално.

Столицата е един от градовете у нас, които поискаха държавна помощ заради сметките за осветление и градски транспорт.

„Много е тежка ситуацията с цените на електроенергията и природния газ. За улично осветление сметките са пораснали два пъти, а тази сметка се плаща изцяло от местните данъци на хората“, уточни тя.

На въпрос дали мениджмънтът на държавните дружества е фактор, Фандъкова посочи, че през последните 3 г. общината има увеличение на приходите от градски транспорт, но заради пандемията пътникопотокът е намалял. „За месец ноември 2020 г. сметката за ток на метрото е била 1,1 млн. лв., този месец ноември – 3,5 млн. лв. Няма дружество – частно, държавно или общинско да издържи на този натиск. Разширението на метрото за мен е приоритет, проектира се в момента, а през март очаквам да започне строителството на трите нови участъка“, каза кметът.

Относно „Топлофикация София“, Фандъкова обясни: „Това е стратегическо дружество, няма да се допусне фалит. Това не означава, че не трябва да се намерят решения. Поела съм ангажимент да работя по новия план за модернизация на дружеството. Само за последните 6 месеца дупката от разликите в цените е 160 млн. лв.“. Тя допълни, че предстои да се затегне контролът на общинските дружества.