Фаворит на Путин, организатор на незаконни фиктивни референдуми в окупираните територии, подаде оставка

Андрей Турчак беше секретар на партията на Путин "Единна Русия"

Андрей Турчак (вляво). Снимка: архив

Андрей Турчак (вляво). Снимка: архив

Секретарят на „Единна Русия“ (партията на Владимир Путин) Андрей Турчак подаде оставка.

Този ход се разглежда като понижение, инициирано от Путин, който по-рано този месец назначи Турчак за губернатор на Република Алтай в Южен Сибир, съобщи „Киев Индипендънт“.

Дмитрий Медведев, председател на "Единна Русия" и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, прие оставката на Турчак. Медведев назначи Владимир Якушев, пратеник на президента в Уралския федерален окръг, на мястото на Турчак като изпълняващ длъжността секретар на партията.

Турчак, който преди това беше смятан за фаворит на Путин, подкрепяше гласно пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и посещаваше окупираните украински територии, за да организира незаконни фиктивни референдуми от името на "Единна Русия".

През последните седмици Путин уволни или промени състава на няколко високопоставени служители, включително на най-високите етажи на военния апарат и апарата за сигурност на Москва.

През април бившият вече заместник-министър на отбраната Тимур Иванов беше задържан по подозрение в подкуп, а на 13 май министърът на отбраната Сергей Шойгу беше преназначен на поста ръководител на Съвета за сигурност на страната на мястото на Николай Патрушев.