FAZ: Западна електроника се използва в руските ракети въпреки санкциите

Украинските градове се обстрелват ежедневно с руски ракети, които използват модерни компоненти, произведени на Запад. Германия е третият по големина доставчик на руската военна машина, съобщи германският вестник FAZ.

Руските ракети, "въпреки всички санкции, съдържат компоненти, произведени в Германия и други съюзнически [на Украйна] държави", заяви Владислав Власюк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, който предаде констатациите на Киев по въпроса на западните му съюзници.

Събраните от украинците данни сочат, че откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г., тя е удвоила производството си на балистични и крилати ракети.

"Това е възможно, защото западните санкции срещу Русия се заобикалят с помощта на трети страни [държави]", подчерта украинската страна.

Според Киев 81% от компонентите, доставяни на Русия, идват от САЩ, следвани от Швейцария (8%), Германия (3,5%) и Япония (3,5%).

Германският принос

Като се спира на германските компоненти, FAZ пише, че те се използват, наред с другото, в крилатите ракети Kh-101 и балистичните ракети „Искандер“.

Общо 16 компании са доставили части, необходими на руската оръжейна индустрия, като износът е осъществен предимно през Китай, но също така и през Централна Азия, Кавказ или Турция. Благодарение на "лабиринт от фалшиви компании" в държавите посредници Русия получава, наред с другото, електроника и пластмаси.

Берлин "не поставя под съмнение" тези доклади. Както потвърди германското външно министерство, докладите на "нашите украински колеги за използването на санкционирани компоненти в руски ракети се разглеждат много сериозно".

Норвежката компания „Corisk“, която консултира международни инвеститори, изчислява, че общият обем на руския внос се е върнал на довоенните нива.

По оценка на Corisk водещи в нарушаването на санкциите срещу търговията с Русия са германските компании, следвани от САЩ и Франция, а като транзитни държави служат Грузия, Армения, Беларус, както и Киргизстан, Казахстан и други централноазиатски държави.

Има подозрения, че домакинските уреди, като например хладилници, продавани на Русия, се канибализират за микрочипове и друга електроника, "за да доставят смъртта в украинските градове като компоненти на руските Искандери и Кинжали".

Според Corisk германският износ за Русия се състои основно от високопроходими автомобили и камиони, както и от машини, пластмаси, горива и химикали. Както подчертава Власюк, това съответства на това, което Украйна е успяла да установи.

FAZ идентифицира причината за големите обеми на този "скрит износ", тъй като "германската икономика е голяма и тясно свързана с Русия". Вестникът посочва и нерешителността на германското правителство.

"Германия е една от страните, които по време на последните преговори на ЕС за затягане на санкциите, които бяха особено нерешителни по отношение на въвеждането на нови наказания за трети страни", каза Владислав Власюк. /БГНЕС