ФБР: Китайски зловреден софтуер застрашава критичната инфраструктура на САЩ

САЩ наскоро са прекъснали китайска хакерска мрежа

Кристофър Рей, снимка: ЕРА/БГНЕС

Кристофър Рей, снимка: ЕРА/БГНЕС

Федералното бюро за разследван (ФБР) предупреди за китайски зловреден софтуер (malware), който може да застраши критична инфраструктура на САЩ. Директорът на агенцията Кристофър Рей заяви, че ФБР е фокусирано върху китайските усилия за проникване на със зловреден софтуерен код в компютърни мрежи по начини, които биха могли да нарушат критична инфраструктура на САЩ.

Кристофър Рей каза, че е силно загрижен за "предварителното позициониране" на зловреден софтуер. Той отбеляза, че САЩ наскоро са прекъснали китайска хакерска мрежа, известна като Volt Typhoon, която е била насочена към американска инфраструктура, включително електрическата мрежа и водоснабдяването, както и към други цели по света.

"Ние сме силно фокусирани върху това като реална заплаха и работим с много партньори, за да се опитаме да я идентифицираме, предвидим и прекъснем", посочи Рей, след като присъства на Мюнхенската конференция по сигурността.

Днес говорителят на китайското външно министерство Мао Нин осъди изявлението на директора на ФБР, в което 57-годишният юрист обвини Пекин в опит да заложи зловреден софтуер в критичната инфраструктурна мрежа на САЩ в "мащаб, който е по-голям от този, който сме виждали преди". 
Тя твърди, че обвиненията на Рей са "безпочвени, изключително безотговорни" и целят единствено да изопачат фактите.