ФБР разследва секс скандал с бивш шеф на световна марка за дрехи, 100 мъже го обвиняват в малтретиране

ФБР започна разследване, след като BBC разкри твърдения, че бившият главен изпълнителен директор на Abercrombie & Fitch (A&F) е експлоатирал и малтретирал сексуално мъже на събития по целия свят. Майк Джефрис и британският му партньор също са изправени пред гражданско дело, обвинявайки се, че са ръководили операция за сексуален трафик. Агенти на ФБР в момента разпитват и издават призовки на потенциални свидетели, съобщава медията. Адвокат на Джефрис отказа коментар. Разследването се ръководи от агенти на ФБР, специализирани в предполагаеми сексуални престъпления, както и от федерални прокурори от Източния окръг на Ню Йорк, съобщават няколко източника.

Осем мъже разказаха, че са присъствали на тези събития в градове, включително в Лондон, Париж и Маракеш между 2009 и 2015 г. Те твърдят, че Джефрис и Смит ще участват в сексуална активност с тях или ще ги карат да правят секс един с друг. Документи, разкрити от BBC, включително самолетни билети и маршрути на събития, разкриха, че е имало добре организирана операция, включваща мрежа от вербовчици и посредник. 

Би Би Си проследи Джейкъбсън, който сега е на 70 години. Той отрече да е извършил нещо нередно и каза, че мъжете са ходили на тези събития "с широко отворени очи". A&F заяви пред медията, че е "ужасен и отвратен" от предполагаемото поведение на Джефрис. Оттогава марката е спряла значителна част от пенсионните му плащания на обща стойност 1 милион долара годишно. Чрез своя адвокат Джефрис винаги е отказвал коментар - докато Смит никога не е отговарял на обвиненията на BBC. 

Джефрис, който се оттегли през 2014 г., се смята за съвременния основател на A&F. Две десетилетия през 90-те години на миналия век той ръководи глобалната експанзия на компанията и създава разклонения на марки, включително Hollister и Gilly Hicks. A&F беше обвинена при гражданско дело за финансиране на операция за трафик на сексуални хора, ръководена от Майк Джефрис и Матю Смит между 1992 и 2014 г. В делото се твърди, че е вероятно повече от 100 мъже да са били сексуално малтретирани, докато е бил главен изпълнителен директор, и че те са били манипулирани „под прикритието, че им се предоставя възможността за моделиране на техните мечти – да станат модел на Abercrombie“. „Няма да се изненадам да чуя, че правоприлагащите органи проучват това“, каза Брад Едуардс, граждански адвокат, който сега представлява някои от предполагаемите жертви.