Забъркаха името на известен американски икономист във фейк с антиевропейска пропаганда

Джоузеф Стиглиц, снимка: economy.bg

Джоузеф Стиглиц, снимка: economy.bg

"Източна Европа е големият губещ от началото на ХХI век. В момента тя плаща 300 – 400 милиарда долара всяка година на Западна Европа, и основно на Германия.
Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“. Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът й. Това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците.

В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавите в ЕС и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес...

Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Запада, тя може да е двойно по-богата. Минимум.

Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока и така разширява изоставането."

Това са част от тезите в коментар на Джоузеф Стиглиц (на англ: Joseph Eugene Stiglitz), американски икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда за икономика през 2001 и на Медал „Джон Бейтс Кларк“ (1979). 

Всички те звучат като злонамерена пропаганда срещу Европейския съюз, неговите принципи и основни ценности, които изповядва. Още по-неправдоподобно изглежда обаче те да са изказани от човек, със солидна професионална биография. Стиглиц е един от най-известните съвременни икономисти с леви убеждения, с критични виждания за глобализацията и икономистите на свободния пазар. Работил е в администрацията на Бил Клинтън като председател на Съвета на икономически съветници. Бил е вицепрезидент в Световната банка и главен икономист в периода 1997 – 2000. Стиглиц е икономически съветник  и на президента Георги Първанов, от 2010 – съветник на гръцкото правителство, от март 2012 г. Стиглиц е член на работната група на фискалната комисия шотландското правителство, а от 2015 г е в икономическия Консултативен комитет на британската лейбъристка партия.

Ето какво пише на страницата си във Фейсбук политологът и анализатор проф. Огнян Минчев по този повод, чието мнение се споделя и от други читатели в глобалните мрежи.

„Това е фейк. Нито Стиглиц е казвал нещо и отдалеч подобно на това, нито пък то има нещо общо с истината. Ако Германия - или Западна Европа - ограбваше Изтока, Украйна, Беларус и Молдова щяха да са заможни страни, а Полша, Унгария и Румъния щяха да са за окайване. България - така както е на опашката на ЕС - е очевидно по-заможна от Сърбия и Македония, въпреки афинитета на Вучич "да ни настига" от време на време, като говори по радиото преди избори. Който не вярва - да се отиде до Скопие и Белград е лесно, а там е приятно. И до Одеса не е трудно. А пък и Одеса е чудесен град - въпреки, че Украйна все още не е част от ЕС...“