Кремъл произвежда фейкове, търси си алиби да нападне Украйна

Ситуацията в Донбас ескалира, заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция след руско-беларуските преговори, предаде БГНЕС. 

По-рано днес властите на украинската ДНР наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна, както съобщи ръководителят на републиката Денис Пушилин.

Междувременно Луганската народна република съобщи, че украинските сили за сигурност обстрелват републиката с тежки оръжия.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников призова в парламента жителите на териториите в Източна Украйна под контрола на проруски сепаратисти да не вярват в пропагандата на Русия за „украинско настъпление“.

„Пак подчертавам: Украйна подсилва отбраната си, но ние нямаме намерение да предприемаме каквито и да е силови действия по отношение на временно окупираните територии в Донецка и Луганска област или Крим. Ние ще се движим по политико-дипломатически път, за да не бъдат изложени на опасност нашите граждани там“, каза министърът.

Резников се обърна към жителите на тези райони с думите:

„Хора, не се страхувайте. Не Украйна е вашият враг. А тези, които уж искат да ви защитят от Украйна. Не вярвайте на слухове за украинско настъпление. Украинската армия е готова за каквото и да е развитие на събитията в отбрана“.

И това е реалността, защото по думите на Резников сега голямата заплаха пред Украйна е Русия – страната, която дрънка оръжия и крои тайно тактически планове за военен конфликт, в който може да бъде въвлечена както Украйна, така и цяла Европа. 

Украинският министър на отбраната заяви днес, че числеността на руските войски около страната е достигнала 149 000, предаде АФП. 

„Наблюдаваме дивизии от руски войски, които наброяват 129 000. А заедно с военноморският и военновъздушният компонент числеността достига 149 000“, каза Олексий Резников в парламента.

В тази връзка цялото внимание на управляващите в Киев сега е фокусирано в търсенето на решение за деескалация на достигналите до точката на кипене отношения между Русия, Украйна и Запада. Няма как при тази сложна ситуация Украйна да се готви да отваря първа фронт на сблъсък, който само би нагнетил още повече напрежението. От подобна ситуация очевидно полза има единствено Русия. Дори нещо повече – тя може да се превърне в прецедент, който да даде коз на Кремъл да реализира един от своите планове за отварянето на военен конфликт срещу неясен противник, с непредизвестен изход.