Фейк – патриарх Неофит изпратен с лафета, върху който е лежала мумията на Георги Димитров, а не цар Борис

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

По ирония на съдбата лафетът с който е изпратен покойният патриарх  Неофит вчера няма нищо общо с лафета върху който е било положено тялото на цар Борис III. Измамата беше пробутана в траурния ден  от източници от Св. Синод и тиражирана във всички медии. Днес по БНТ преповтори фалшивата версия и началникът на отдел "Протокол" при Св. Синод и бивш директор на вероизповеданията към МС Емил Велинов.

"Връзката с цар Борис Трети дойде през гвардейците, за момчета това беше гордост", обясни Велинов. Истината обаче се оказва доста различна и направо комична. Дядо Неофит е изпратен с лафета, върху който през юли 1949 година е било положено тялото на комунистическият диктатор и сатрап Георги Димитров. За това свидетелства във фейсбук полк. Ангел Стоянов - бивш военен Комендант на Столичния гарнизон и Първи командир на Националната гвардейска чест. Той е категоричен:
"Това не е оръдейния лафет на който е положено тялото на Цар Борис III. 

На сегашната платформа, използвана за траурното шествие за патриаршеското погребение на Неофит само колелата на платформата са от оръдие и тя е била предназначена и използвана до сега само за погребението на Георги Димитров."

Оказва се, че Синодът и президентът качиха покойния вече патриарх Неофит в последния му път на погребална платформа, теглена позорно и бутафорно от БТР, на която е била положена мумията на известния като Гошо Тарабата масов убиец, а не тялото на О'Бозе почившия Български цар Борис III.