Фейсбук пуска своя криптовалута

Цената на биткойна надхвърли 9000 долара за първи път от година

Цената на биткойн надхвърли прага от 9000 долара или 16 хиляди лева за първи път от повече от 12 месеца. Дигиталната валута достигна най-високите си нива на търгуване от около $9385, макар че все още са много далеч от върховите достижения на валутата от над $ 19 000 в края на 2017 г.

Криптовалутата се повиши с повече от 22% през последните 30 дни. Цените в рамките на неделния ден стигнаха последните пикови нива, регистрирани през май 2018 г. Според експерти инвеститорите са насочили вниманието си към Bitcoin във връзка с очакванията тази седмица Facebook да пусне новата си круптовалута. По първоначални данни новата "монета" ще се нарича Libra /в превод - Везни/ и ще бъде подкрепена от редица големи компании, сред които Visa Inc., PayPal Holdings Inc. и Uber Technologies Inc. UBER. Чрез нея ще може да се осъществява търговия както в рамките на Facebook, така и в цялото онлайн пространство.

Оскъпяването на биткойните е засилило криптопазара като цяло, като конкурентни цифрови валути - ethereum и litecoin, същи за отбелязали значителни нарастване през последната седмица.