Филип Димитров: Не гласувайте за еднодневки с гръмки лозунги, не настъпвайте една и съща мотика

Правителството у нас е базирано върху коалиция, която по дефиниция трябва да е разделена

Филип Димитров

Филип Димитров

Днес виждаме някакви хора, които напускат неясни за мен партии. В момента ние имаме едно правителство, базирано върху коалиция, която по дефиниция трябва да е разделена - не може едната част от тази коалиция да подкрепя борбата на Украйна срещу руския агресор, а другата част да вика, че няма нито един патрон да им дадем". Това заяви в ефира на БНТ Филип Димитров, министър-председател на България в периода 1991-1992 година.

Според него паралелите със ситуацията през 1991 година са твърде повърхностни и нямат почти нищо общо с истината.

"Ние променяхме посоката на държавата, ние премахвахме един режим, обявен в световен мащаб за изчерпал силите си и в крайна сметка престъпен, докато в момента виждаме една държава, която даже и след катаклизмите на Ковид, войната в Украйна и всичко ставащо наоколо, продължава да е в един относително добър вид и запазва една стабилност, която беше постигната в резултат именно на промените, започнали с моето правителство", допълни Филип Димитров.

Бившият син премиер припомни, че неговото правителство на малцинството е имало общи цели с ДПС и тези цели са били следвани в една ситуация, в която в правителството не е имало членове на ДПС, но са подкрепяли двама министри в кабинета - Димитър Луджев и Стоян Ганев.

Филип Димитров посочи също колко са различни възгледите и позициите на партиите в кабинета и по отношение на бюджета, и по отношение на финансовата политика на правителството.

Не може борбата с корупцията да събере несъбираемото, коментира Димитров. В животинския свят общата агресия може да бъде движещ фактор, но ние сме човеци, каза още той. 

Ние обичаме клишетата и като заклеймяваме нещо, го заклеймяваме докрай - и така нареченият двуполюсен модел, посочи бившият премиер. Според него партиите трябва да се договарят преди избори, а не след това, като влязат в парламента, да се оправдават за несвършеното с коалиционния партньор. 

Виновен в крайна сметка е българският избирател, докато продължава да гласува за еднодневки с гръмки лозунги и обещания, положението ще е такова. Човек се хваща за главата, вие повярвахте ли на "Няма ляво, няма дясно"? Човек може да се подлъже веднъж, но настъпването на мотиката повторно, вече си е собствена вина, категоричен бе Филип Димитров.