Филип Димитров: Аз имах право да говоря за мафия, демокрацията не е построена, за да слушаме глупости как страната ни все е наопаки

Филип Димитров

Филип Димитров

“Опитите да се търсят аналогии между времето, когато ние премахвахме един отречен от историята, отхвърлен от света, обявен за престъпен, режим, и днес, когато щели да сменят някакъв модел чрез чегъртане, са доста трудни.” Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Филип Димитров, бивш министър-председател и настоящ конституционен съдия, в анализ на настоящата политическа ситуация по повод края на 47-ото Народно събрание. Историята обикновено се повтаря като фарс. Често този фарс е доста грозен, смята бившият премиер. Аз имах право да говоря за мафия, защото прииждаха едни хора, които успяха да направят долара 3 хиляди лева и да фалират половината банки. Българинът беше поставен в положение на втори банкрут. Прочее, единствената държава, която преживя втори банкрут след падането на комунизма. Сега ми се струва, че тези приказки са доста безвкусни.

Според него България, както и във всяка демократична страна, има престъпност, включително и организирана. Мафията беше понятие, което използваме като символ на това, че тази престъпност е нападнала държавата, припомня той. Очевидно България посрещна 2020 година - годината, в която започна ковид драмата, по един достатъчно стабилен начин. Който всъщност ѝ дава възможност и сега да оцелява след всички тия чудесии, които се случват в и извън страната - при войната в Украйна, при всеобщите драми, които засягат цяла Европа, целия западен свят. Така че да се правят сравнения отново ми се струва много смело, убеден е Димитров. 

Той припомни контекста на управление на оглавяваното от него правителство, оотношенията с ДПС и как в крайна сметка този кабинет бе бламиран. 

“Беше ясно, че ние имаме коалиция с ДПС, че ДПС подкрепя това правителство. ДПС нямаше министри, защото разюзданата и доста дива кампания срещу българските турци, която се беше водила по време на “Възродителния процес”, с всички престъпления на този процес, и която беше оглавена от едни юнаци от БКП, нейната производна ОКЗНИ, при цялата тази кампания, при целия опит да бъде представено турското население в България като враг на нацията и прочие, ние все още лекувахме раните. ДПС реши, че е по-благоразумно в този момент да не дава храна на дивашкия национализъм, на тези, които правеха бунтове, вееха байряците в началото на 1990 година и продължаваха по същия начин и през 1991-а, макар и под сурдинка. И затова реши да не участва в правителството. Истината е, че то подкрепи един-двама мои министри - Димитър Луджев и Стоян Ганев. Ние разчитахме на подкрепата на ДПС като един партньор веъв властта. Друг е въпроса, че след разделянето в СДС, посоката, която пое ДПС, беше по-скоро по линията на онези, които президентът Желев мечтаеше да станат водачи на едно служебно правителство”, сподели Филип Димитров. 

“Моето правителство падна, не получавайки достатъчна подкрепа от ДПС. Наблягам на “достатъчна”, защото както след това се разбира, и може би това е по-унизителната част от нещата, моето правителство получи подкрепа точно толкова, колкото ако можеше да разчита на собствената си партия, да успее да получи необходимото мнозинство. Не го получихме, СДС се разцепи, ДПС участва в едно следващо правителство. Тогава хората, които се прегърнаха с бившата комунистическа партия, за да се преборят с “крайно скверния, фанатичен, екстремистки модел на Филип Димитров”, бяха отхвърлени от историята. Но така или иначе, тогава те постигнаха своя резултат и правителството на Беров знаете докъде докара страната”, разказа бившият министър-председател. 

По думите му малцинствата са нещо много съмнително. “Правителство на малцинството” означава, че винаги има част от останалите, която е готова да те подкрепи. Това означава диалог, това означава някаква толерантност в отношенията, и въпреки несугласие по някои важни въпроси, готовност на тези хора, с които ти се отнасяш човешки и в известен смисъл разумно и приятелски, да ти дадат подкрепата си, уточнява Димитров.  

“България още не е загинала. Но ако нещата продължават по този начин, не ни чака добро. Единственият начин да се излезе от тази схема е целият този псевдореволюционен, героичен патос, в който шепа “спасители на нацията” имат намерение да преодолеят всичко, що е било досега, трябва да свърши. Иначе, тежко ни”, казва бившият премиер относно сегашната политическа ситуация. 

“Има нещо, което много ме дразни - непрекъснатото повтаряне как България не е на нивото на Европейския съюз, как не е наред и т.н. Това всъщност ни прави по-лесна плячка на почитателите на Путин.” 
По мое време ние се мъчехме да докажем, че държавата ни е много хубава, просто при комунизма тя е била смачкана и свита в ъгъла. Но самата държава, ние българите, нацията, сме ОК, посочва Димитров.  

Това, което наблюдавам в последните 6-7 години, е поведение на едни хора, които ако докажеш, че баща ти е пияница, а майка ти е неграмотна, но ти си умен и красив, шансовете да получиш стипендия са много големи. Някаква такава нагласа като че ли се лансира в България - България е ужасна, в България всичко е наопаки, тя е най-корумпираната държава... Ако говориш на приличен английски, познаваш жаргона на съответните институции и разказваш тази история отново и отново, естествено, че ще ти повярват, естествено, че няма да се съмняват в това. Но дали България печели от това?

Всяка Конституция съдържа в себе си подводни камъни, непълноти и рискове, смята конституционният съдия.  

“Няма нещо, което човешка ръка да е написала и да е съвършено. Тия глупости, които слушаме - как ще направим такива закони, за които всички шапка ще ни свалят, и ще си направим един път завинаги Конституцията такава, каквато никой да не ѝ се сърди за нищо - всичко това са приказки на хора, които си представят правото като дейност на компютър. Животът не е построен по този начин. Демокрацията следва правилата на реалния живот и тя също не е построена по този начин”, убеден е магистратът.