Филип Димитров: Няма Митрофанова, а посланик на Русия, шокирала света с агресията в Украйна - той няма място в НС

Няма българи, които да искат да бъдем в Евразия, категоричен е бившият премиер

Филип Димитров

Филип Димитров

Може да има партии, с които да не искаш да правиш дослук. Но това не означава да се разговаря. Това, което виждам сега – трябва да се излезе от картината на злобното говорене. Важното за нас в момента, понеже има война и се поставя въпросът за ориентацията на България, да разберем, че основният критерий в момента е да си дадем сметка къде се намираме и какво да правим. Ако партиите не могат да проумеят това – то те или искат предсрочни избори, или не разбират за какво става дума. 

Това коментира в студиото на БНТ бившият премиер Филип Димитров. В интервюто за националната медия той коментира и други актуални теми към момента. 

Димитров подчерта, че България е направила своя избор – да бъде част от демократичния свят, от ЕС. Въпросът тук е, че цялото приказване на някои политически лидери няма за цел България да стане част от Евразия. Защото геополитическия избор при цялото това националистическо приказване за Русия няма как да бъде променен. Това са само приказки, защото няма българи, които да искат да са в Евразия.

Бившият премиер коментира и казуса с Митрофанова, обяснявайки ясно: Няма Митрофанова, а посланик на руската държава. А Русия шокира целия свят с поведението си. И нейното присъствие на откриването на НС би бил знак, който ние не можем да си позволим да правим. Руският посланик няма място в един такъв ден. Да внимаваме кое на коя сметка пишем.

Димитров коментира и темата за войната и нейното отражение върху политическите формации в ляво и дясно. 

Войната в Украйна – пагубна за консервативните партии, нарочени като ръката на Путин. Русия година и половина след инвазията в Грузия, която ние неглижирахме, има една удивителна способност - да обединява крайно десните и крайно леви тенденции, тоест комунистическото мислене и десния популизъм. Един от най-драстичните популистки подходи, според него, е създаването на враг…Идеята, че някой ти е откраднал успеха, който ти принадлежи. За България най-удачният пример е „Възраждане“, макар Филип Димитров да не го посочи директно.

Според бившия премиер това, което става сега у нас, няма никаква прилика с онова, което ставаше по времето, когато пое управлението на страната.
Тогава премахвахме един престъпен режим, който беше нанесъл сериозни щети. А в момента България е една европейска и натовска страна, развиваща се бурно е сполетяна от една война, както  народът казва - който сее вятър, сее бури.