Financial Times: Защо Путин има нужда от Украйна...

Кремъл стъпва мотиката - в стремежа си да разшири Русия, отприщва войни, които поглъщат руското население

Владимир Путин

Владимир Путин

Русия е изправена пред тежка демографска криза. Войната в Украйна едновременно изостря тази криза, но е и опит на Кремъл да преодолее проблема. За това пише Financial Times, цитиран от УНИАН.

Според данни на ООН населението на Русия е било 145 милиона през 2021 г. спрямо 149 милиона през 1994 г., въпреки милионите мигранти, пристигащи в Русия от страните от Централна Азия. И събитията от последните години само са засилили тази тенденция.

Така, според проучване от 2022 г. на медицинското списание The Lancet, свръхсмъртността, тоест броят на смъртните случаи в Русия по време на пандемията от коронавирус е била около 1,1 милиона. Нахлуването в Украйна, според оценки на Пентагона, е струвало на Русия живота на 120 000 войници само през 2022 г. Но още стотици хиляди руснаци са избягали от страната заради войната.

Владимир Путин добре осъзнава мащаба на демографския проблем и се опитва да предприеме определени мерки. Шест месеца след пълномащабното нахлуване в Украйна той подписа указ за възстановяване на съветската награда „Майка-героиня“, която се присъждаше на жени, които са родили и отгледали 10 или повече деца. Една от носителките на тази награда е Медни Кадирова, съпругата на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

А преди по-малко от две седмици Путин подписа друг указ, с който обяви 2024 г. за „година на семейството“ в Русия. В публичните си изказвания през последните години руският диктатор все повече набляга на темата за семейството, припомняйки по-специално колко прекрасно било някога, когато жените са раждали по 10 деца.

"Путин е обсебен от този демографски проблем. Според него силата на една страна е свързана с размера на нейното население. Колкото по-голямо е населението, толкова по-мощна е държавата", обяснява френският демограф Лоран Шалар.

Financial Times отбелязва, че обявеното от Путин анексиране на украински територии, където преди войната са живели около 8,6 милиона души, може да е опит за увеличаване на демографския потенциал на Русия. Отвличането и индоктринирането на хиляди украински деца също е част от тази безумна  стратегия на Кремъл.

Превод: Faktor.bg