Financial Times: Русия се готвела за инвазия в Китай, репетирала дори ядрен удар

Това става ясно от секретни документи от преди 10 години, но са част от съвременната руска военна доктрина

Руската армия е репетирала използването на тактически ядрени оръжия в началото на конфликт с голяма световна сила, според предполагаеми изтекли руски военни файлове, които включват сценарии за подготовка за китайска инвазия.

Секретните документи описват праг за използване на тактически ядрени оръжия, който е по-нисък, отколкото Русия някога е признавала публично. Те се състоят от 29 секретни руски военни файла, съставени между 2008 и 2014 г., пише Financial Times, цитиран от "Фокус".

Критериите за потенциален ядрен отговор варират от вражеско нахлуване на руска територия до по-специфични причини като унищожаването на 20% от руските подводници със стратегически балистични ракети.

Въпреки че документите датират отпреди 10 или повече години, експертите на FT казват, че те все още са от значение за съвременната руска военна доктрина.

Материалите от учението показват, че руският Източен военен окръг е тренирал множество сценарии, изобразяващи китайска инвазия. Учението дава рядък поглед върху това как Руската федерация гледа на своя ядрен арсенал като на крайъгълен камък на своята отбранителна политика и как подготвя войските да нанесат първи ядрен удар в някои бойни среди, пише изданието.

Едно учение, описващо хипотетична атака от страна на Китай, отбелязва, че Русия, наречена "Северната федерация“ във военната игра, може да отговори с тактически ядрен удар, за да спре напредването на "Юга“ с втора вълна от нахлуващи сили.

"Главнокомандващият даде заповед... да се използват ядрени оръжия... ... в случай на разполагане на части от втория ешелон на противника и заплаха от по-нататъшно настъпление от юг в посока на основна атака“, се казва в документа.

Предполагаема отделна тренировъчна презентация за военноморски офицери, които не са свързани с Китай, излага по-широки критерии за потенциална ядрена атака, включително десант на противник на руска територия, поражение на части, отговорни за охраната на граничните райони, или непосредствена конвенционална атака на противника.

Според FT, прагът се определя като съвкупност от фактори, при които загубите на руските войски "необратимо ще доведат до невъзможността им да спрат основната вражеска агресия“, което е "критична ситуация за руската държавна сигурност“.