Финландия информира Русия за разследването по повредата на подводния газопровод Baltic connector

Руската държавна компания "Ростелеком" твърди, че е повреден и неин кабел

Финландия информира Русия за разследването на повредата от 7 октомври на подводния газопровод "Baltic connector" между Естония и Финландия, съобщи "TVP World".

Министърът на външните работи Елина Валтонен заяви на пресконференция, че Русия не е поискала помощта на Финландия за разследването на повредата на руски телекомуникационен кабел, която е станала същата вечер.

Руската държавна компания "Ростелеком" твърди, че оптичният кабел, свързващ Санкт Петербург и ексклава Калининград, е бил повреден по същото време, когато китайският кораб е преминал над него, и че в момента тече ремонт.

Два други телекомуникационни кабела в района са били повредени по същото време.

Финландската полиция заяви, че разследва дали регистрираният в Хонконг контейнеровоз "NewNew Polar Bear" е повредил тръбопровода, като е влачил котвата си по морското дъно, но не е стигнала до заключение дали става въпрос за инцидент или не.

По-късно котвата е намерена в близост до тръбопровода и е извадена от финландските следователи.

Инцидентите показват уязвимостта на морските кабели и тръбопроводи в момент, когато опасенията за сигурността са големи заради войната в Украйна. Разследващите все още не са установили кой е отговорен за взривяването на руските газопроводи "Северен поток" под Балтийско море през миналата година. /БГНЕС