Финландия се надява да влезе в НАТО заедно с Швеция

Швеция има по-голяма кюрдска диаспора от Финландия

Пека Хаависто

Пека Хаависто

Финландия все още се надява да се присъедини към НАТО заедно с Швеция, заяви финландският министър на външните работи Пека Хаависто, цитиран от АФП.

По-рано турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Анкара може да приеме Финландия без скандинавската ѝ съседка.

"Нашето силно желание във Финландия е било и все още е да се присъединим към НАТО заедно с Швеция", заяви външният министър и добави: "позицията ни остава същата".

Анкара отказа да ратифицира кандидатурите на двете страни за членство в НАТО. Швеция отказа да екстрадира десетки заподозрени лица, които Анкара свързва със забранени кюрдски формирования и с неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Швеция има по-голяма кюрдска диаспора от Финландия и по-сериозен спор с Анкара.

Анкара реагира с ярост и на решението на шведската полиция да разреши протест, на който крайно десен екстремист изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм по-рано този месец.

Ердоган направи ясно разграничение между позициите, заети от Швеция и Финландия през последните няколко месеца.

"Ако е необходимо, можем да дадем различен отговор по отношение на Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато дадем различен отговор за Финландия." - заяви Ердоган в телевизионно интервю.

Но Хаависто, който е провел разговори с турския си колега, отхвърли тази възможност.

"Швеция е нашият най-близък съюзник в областта на отбраната и външната политика", каза той.

"Все още разглеждам срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли като важен етап, когато се надявам двете страни да бъдат приети най-късно за членове на НАТО." /БГНЕС