Физическата активност увеличава действието на COVID ваксините

Между 60 и 149 минути физически дейности на седмица означава средна активност

Редовната физическа активност може да увеличи ефективността от ваксината срещу COVID-19. Ефектът е право пропорционален - колкото по-голямо е натоварването, толкова нараства и нивото на защита, съобщава Дарик с позоваване на ЮПИ.
 
Имунизация срещу SARS-CoV-2 намалява риска от хоспитализация с 60 процента при напълно ваксинираните възрастни хора в категорията с ниска физическа активност, включена в изследването.

В групите със средна и висока физическа активност ваксината срещу COVID-19 е намалила този риск съответно със 72 процента и 86 процента, установиха южноафрикански учени.

Водещ автор на изследването е Шърли Коли, главен актюер по здравни анализи в компанията "Дискавъри хелт", която предоставя административни и управленски услуги на над 3,3 милиона души в Йоханесбург.

В проучването са разгледани данни за близо 200 000 здравни работници на възраст над 18 години, които са носели фитнес тракери. Участниците са били разпределени в категория за физическа активност въз основа на средните им месечни нива на движение през двете години преди началото на проучването.

Хората, занимаващи се с по-малко от 60 минути физически дейности седмично, са поставени в групата с ниска активност. В тази с умерена попадат лица, извършващи от 60 до 149 минути физически дейности с поне средна интензивност в рамките на седем дни, а в групата на високата активност - участници, чието натоварване е най-малко 150 минути седмично.