„Физика на тъгата“ грабна наградата на публиката на престижен фестивал в Бразилия

илюстрация, фейсбук страницата на режисьора

илюстрация, фейсбук страницата на режисьора

Снощи филмът „Физика на дъгата“ на Тео Ушев спечели поредната си награда на престижния фестивал на късометражното кино „Лобофест“ в Бразилия.

Новината съобщи на страницата си във Фейсбук известният български аниматор и плакатист. 

„Извинявам се, ако съм станал досаден с анонсирането на наградите тук. Но не мога да не спомена поне местата, където "Физика на тъгата" печели наградата на публиката, най-малкото от уважение към организаторите и хората в тези трудни времена. Снощи нашата Тъга покори и Бразилия, печелейки Наградата за най-добър анимационен филм и Наградата на публиката на международния фестивал на късометражното кино „Лобофест“ в столицата“, написа Ушев.

Той изтъква, че награди, както и всички получени досега отличия, посвещава на неговия баща, който си отива от този свят на днешния ден преди 2 години и така и не успява да види този филм.

Само няколко месеца по-рано късометражната лента на Ушев печели друга престижна награда - "Ирис" на кинофеста в Квебек.

"В тези трудни времена нашият филм успя да се "възроди", след като беше в интензивното отделение (оказа се, вирусът заразява и филми), с отменянето на всички фестивали, на които беше селекциониран. Но победители са всички мои колеги, чиито филми бяха номинирани - за куража и стоицизма", пише на фейсбук страницата си тогава режисьорът.