"Фолксваген" обмисля ограничаване на производството в Европа заради кризата с доставките на газ

Германският автомобилен производител "Фолксваген" обмисля да затвори европейски заводи и да премести производството си извън Европейския съюз, ако затрудненията с доставките на газ продължат. Това съобщи Блумбърг, като се позова на ръководителя на отдела за обществени поръчки на компанията Ген Ву.

"Като средносрочни алтернативи на сглобяването в ЕС ще се съсредоточим върху по-голямо локализиране на производството, предислоциране на капацитета, намиране на технически алтернативи, подобни на решенията, използвани за преодоляване на последиците от недостига на полупроводници и други скорошни смущения във веригата за доставки", каза той.

Компанията планира да приложи тези мерки, ако проблемите с доставките на газ продължат "за продължителен период от време след следващата зима", заявиха от агенцията. В този случай "големите заводи на "Фолксваген" в Германия, Чехия и Словакия, както и енергийната инфраструктура на компанията в Южна Европа" ще бъдат изложени на риск от затваряне, заключава агенцията. /БГНЕС