Фон дер Лайен: ЕС е с Израел, нека сме бдителни с тези, които печелят от конфликта - Иран и Русия

Заедно с Мецола тя посети кибуца Кфар Аза

Урсула фон дер Лайен, Роберта Мецола, ЕС, Израел, Кфар Аза, Газа, Хамас, Русия, Иран

Урсула фон дер Лайен, Роберта Мецола, ЕС, Израел, Кфар Аза, Газа, Хамас, Русия, Иран

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред премиера Бенямин Нетаняху, че Израел трябва да защитава своите граждани и че Европа стои на негова страна в битката му с Хамас.

„Това е най-гнусното нападение срещу евреи след Холокоста“, каза Фон дер Лайен на срещата си с израелския лидер в Тел Авив, след като посети мястото на атаката на "Хамас".

„Мислехме, че това никога няма да се случи отново, но се случи. Пред лицето на тази неописуема трагедия има само един възможен отговор: Европа застава до Израел.“ - добави тя.

Фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посетиха Израел шест дни след като въоръжени бойци на Хамас нахлуха през силно милитаризираната граница около ивицата Газа и убиха повече от 1300 души, главно цивилни.

Израел отговори с интензивна бомбена кампания срещу палестински цели в Газа, убивайки на свой ред близо 1800 души, според здравното министерство на Газа.

Това предизвика призиви от някои представители на международната общност Израел да прояви сдържаност и да позволи отварянето на хуманитарни коридори за палестинските цивилни.

След като Фон дер Лайен и Мецола посетиха кибуца Кфар Аза, където са извършени много от убийствата, председателката на ЕК отправи обвинения срещу "Хамас" за разпалването на кризата.

"Отвратителните действия на "Хамас" са отличителният белег на терористите. И знам, че чрез начинът, по който реагира, Израел ще покаже, че е демокрация", заяви фон дер Лайен.

"Това, което видях и чух, разби сърцето ми. Кръвта на хора, убити в съня си. Историите на невинни, изгорени живи или заклани в домовете им." - посочи тя.

"Родителите крият новородените си бебета, преди да се изправят срещу терористите. Деца и възрастни хора са изтръгнати от семействата си и взети за заложници." - каза още Фон дер Лайен. „Те имат за цел да изкоренят еврейския живот от земята и предприеха съответни действия.“ - подчерта тя 

Фон дер Лайен е обеща, че Европа ще работи по-тясно с Израел, Египет и Йордания за „мирен и интегриран Близък изток“.

Но тя предупреди, че съюзниците ще трябва да бъдат бдителни срещу "онези, които печелят от продължаващия конфликт в Близкия изток, като Иран и Русия".

Обръщайки се към Европа, ръководителката на изпълнителната власт на ЕС предупреди, че „антисемитските инциденти отново се увеличават“. /БГНЕС