Фон дер Лайен: Косово заслужава визите да отпаднат, изпълни условията

ЕК обеща помощ за доставките на газ

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Косово в рамките на обиколката си на Западните Балкани, повтори позицията на Комисията за визова либерализация на Косово и заяви, че Косово заслужава визите да бъдат премахнати, тъй като страната е изпълнила всички условия, предаде КосоваПрес.

„Косово заслужава визите да отпаднат, изпълнихте всички стандарти. Отново потвърдихме сега, че сте изпълнили всичко, нашата задача е да убедим целия Европейски съвет, мнозинството е на ваша страна. Необходими са много дипломатически усилия и разяснения, можете да разчитате на нас в Комисията, защото ние ще направим всичко, за да ви помогнем в тази посока”, каза Фон дер Лайен. 

В годишния доклад за напредъка на Косово към ЕС, представен на 12 октомври тази година, Европейската комисия потвърди препоръката за премахване на визите за граждани на Косово.
Европейската комисия и Европейският парламент от години подкрепят отпадането на визите, така че не се очакват пречки от страна на тези две институции да има пречки, съобщи в средата на октомври Радио Свободна Европа.

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви по-рано този месец, че Европейската комисия е препоръчала премахването на визите, тъй като страната е изпълнила всички критерии, следователно вземането на политически решения по време на чешкото председателство (на ЕС) е повече от спешно и влизането в сила на визовата либерализация не трябва да бъде заложник на някакви технически аспекти. Това предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Чешкото председателство на ЕС е предупредило, че „ще се стреми да постигне съгласие от всички държави“, въпреки факта, че е достатъчно гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се одобри решението на Съвета, допълни по-рано този месец Радио Свободна Европа. 

Фон дер Лайен обеща също помощ по въпроса за доставките на газ. „Ние сме рамо до рамо с вас, с единство и солидарност ще се справим с тази криза. За вас е важно да имате достъп до закупуване на газ, ще се възползвате и от законовите предложения и обсъждания, които имаме в ЕС във връзка с тавана на цените на газа. Опитваме се цените да не стигнат твърде далеч, тъй като сме енергиен съюз и вие ще се възползвате от това. Ще ви отпуснем субсидия от 75 милиона евро за незабавна подкрепа на уязвимите бизнеси и домакинства“, каза председателят на Европейската комисия, като добави, че Косово ще се възползва и от помощта на ЕС за региона в размер на 500 милиона евро.