Forbes: Пхенян може да е предал противотанкови установки на Русия, това е сериозна ескалация

Ако това е станало, Москва е решила един от най-големите си проблеми - липсата на бойни машини

Русия изглежда получава противотанкови ракетни средства от Северна Корея. Това би било сериозна ескалация.

Както пише Forbes, в средата на юни Владимир Путин посети Пхенян, за да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и да подпише пакт за отбрана, предава "Фокус". Шест седмици по-късно на фронта в Украйна беше забелязана севернокорейска ракета.

Вериятно по-тесните военни връзки между Русия и Северна Корея най-накрая оказват реално влияние върху битките. Ако Северна Корея наистина е предоставила на Русия бронирани машини, това може да помогне за решаването на един от най-големите проблеми на Москва на бойното поле - липсата на бойни машини.

Във вторник украински дрон забеляза нещо странно край Волчанск, Харковска област. При по-внимателно разглеждане странният обект се оказа Bulsae-4 - шестколесна противотанкова ракетна установка.

Според оператора на украинския дрон Кригсфоршер машината е "успяла да изстреля шест ракети“.

Bulsae-4 е уникална севернокорейска ракетна система. Тя е заимствала шасито на севернокорейската версия на руския бронетранспортьор БТР-80 и е добавила грамаден купол, носещ осем противотанкови управляеми ракети.

Bulsae-4 изпълнява същата мисия като десантните противотанкови ракетни екипи на Украйна и Русия - унищожаване на вражески танкове - но го прави с по-голяма скорост, мобилност и защита.

Необходимост за Руската федерация

За руснаците Bulsae-4 отговаря на нарастващите нужди. Руската армия влезе във войната в Украйна през февруари 2022 г. с вероятно няколкостотин противотанкови системи "Штурм“ и "Корнет“. Украинците бързо унищожиха около 50 от тях. Напоследък ракетната технология е рядкост на фронтовата линия, може би защото просто не е останала много от нея.

Подробностите за споразумението за сигурност между Русия и Северна Корея през юни са неизвестни, но е възможно условията да включват значителни трансфери на машини, произведени в Северна Корея.

От руска гледна точка това би имало смисъл. Не е тайна, че руснаците се опитват да построят - или да възстановят след дългосрочно съхранение - достатъчно бойни машини, за да компенсират приблизително 600-те, които губят в Украйна всеки месец.

Ако руските военни получат севернокорейско оборудване, тогава в допълнение към Bulsae-4 те могат да имат и други видове.

"Руснаците са особено силно притиснати от модерните танкове и бронетранспортьори, така че не се изненадвайте, когато в крайна сметка видите бивши корейски танкове Pokpung-ho и бронетранспортьори M2010 от руската страна на фронтовата линия в Украйна. Може да помогне и това, че M2010 и Bulsae-4 имат едно и също шаси", пише изданието.