След убийството на учител от чеченец Франция разполага 7000 войници срещу ислямисткия терор

Във френския град Арас има голямо еврейско и мюсюлманско население

Франция ще разположи 7000 войници, след като мъж от чеченски произход намушка смъртоносно учител и рани тежко други трима възрастни в училище в североизточния град Арас, съобщиха от Елисейския дворец в събота.

Нападението в петък беше осъдено от президента Еманюел Макрон като акт на "ислямистки терор" в Арас, където има голямо еврейско и мюсюлманско население. Разгръщането на войниците ще приключи до понеделник вечерта.

Франция повиши нивото си на тревога до най-високото ниво след критична среща по сигурността, ръководена от президента в петък. Макрон каза, че „опит за атака“ и в друг регион е бил осуетен от силите за сигурност. „Това училище беше поразено от варварството на ислямския тероризъм“, каза Макрон след посещение в училището. Той добави, че жертвата „вероятно е спасила много животи“ със смелостта си в опита си да блокира нападателя. Заподозреният нападател Мохамед Могучков, който е на около 20 години, е арестуван от полицията. Той е от Чечня, предимно мюсюлманския южен кавказки регион на Русия. Фигурира във френски национален регистър под името „Fiche S“ като потенциална заплаха за сигурността, каза полицейски източник пред AFP. Бил е също под електронно и физическо наблюдение от вътрешната разузнавателна агенция на страната DGSI. Могучков извика арабската фраза "Аллах акбар!" (Бог е най-велик), според предварителните данни на разследването.