Франция се обяви за отлагане на Олимпийските игри в Токио

Президентът на Френската атлетическа федерация се присъедини към призивите на други спортни организации и известни спортисти за отлагане на Олимпийските игри в Токио това лято. По програма Олимпиадата в японската столица трябва да се проведе от 24 юли до 9 август, но според мнозина това е невъзможно заради пандемията от коронавирус, която отмени редица олимпийски квалификации и не позволява на спортистите да водят нормална подготовка, предаде БНР.

"Не можем да приемем, че Международния олимпийски комитет не се вслушва във водещия олимпийски спорт. Всички са съгласни, че Игрите не могат да се състоят на планираните дати", заяви президентът на Френската атлетическа федерация Андре Жиро, присъединявайки се към думите на шефа на Световната атлетика Себастиан Коу. Същото е желанието и на атлетическите федерации на САЩ и Испания.

"Ако кризата се овладее до края на май, е възможно Игрите да се проведат през есента. Но третият вариант предвижда отлагане с шест месеца или половин година. Как можем да съберем 11 хиляди спортисти на едно място в олимпийското селище след по-малко от четири месеца. Спортистите са в стресова ситуация и ние трябва да ги успокоим. Не можем да отлагаме повече", допълни Жиро.

В същото време здравният министър на Франция Оливие Веран заяви, че не би пуснал френските спортисти да пътуват до Токио за Олимпиадата, за да предпази здравето им. "Имам ли право да искам за отлагането на Олимпийските игри като здравен министър? Не. Бих ли пуснал днес френски спортисти да пътуват за Япония или бих ли искал от тях да водят подготовка? Отговорът също е не", каза Веран.