Френската крайна десница се разцепи с германската АзГ в парламента на ЕС


Основната френска крайнодясна партия заяви, че повече няма да заседава в парламента на ЕС заедно с фракцията на "Алтернатива за Германия". С това тя показа, че е изгубила търпение към противоречията около германските си съюзници.

Националното обединение (RN) заяви, че ще създаде известна дистанция от АзГ след коментарите на водача на листата на германската партия в предстоящите следващия месец избори за ЕС за паравоенната сила СС в нацистка Германия.

RN на Марин Льо Пен в момента се намира на върха в проучванията за изборите за ЕС и според анализаторите лесно ще победи центристката коалиция на президента Еманюел Макрон следващия месец.

Льо Пен, която е водила три неуспешни президентски кампании, се опитва да вкара RN в политическия мейнстрийм, тъй като се стреми към нов опит за президентския пост през 2027 г.

Лидерът на партията Жордан Бардела, който оглавява листата на RN на изборите, е "решил повече да не заседава с" депутатите от АзГ в Европейския парламент, заяви ръководителят на кампанията му Александър Лубе пред АФП.

Ръководителят на листата на АзГ в изборите Максимилиан Крах заяви в интервю за италианския вестник "Ла Република" през уикенда, че човек, който е бил член на СС, "не е автоматично престъпник".

"Проведохме откровени разговори" с АзГ, казва Лубе. "Уроците не бяха научени, така че поемаме последствията", каза той и добави, че Бардела е взел решението следобед.

RN и АзГ бяха основните членове на групата в Европейския парламент, наречена "Идентичност и демокрация", която включваше и няколко други европейски крайнодесни партии.

Крах е в центъра на многобройни противоречия, като този месец следователи претърсиха офиса му в Брюксел като част от разследване на негов съветник, който е заподозрян в шпионаж в полза на Китай.

Като ръководител на партията RN 28-годишният Бардела формира ефективен политически тандем с Льо Пен, която би искала да го назначи за министър-председател, ако спечели президентския пост.

Решението за прекъсване на връзките с АзГ идва в момент, когато Бардела се подготвя за ключов предизборен дебат по френската телевизия в четвъртък с министър-председателя Габриел Атал.

През януари Льо Пен заяви, че не е съгласна с идеята за масово експулсиране на имигранти, след като АзГ уж е обсъждала тази идея на среща с екстремисти, включително с виден австрийски крайнодесен лидер, припомня БГНЕС