Вандали взеха на прицел френската високоскоростна железница, целта е да парализират цялата мрежа

Това е масирана атака на старта на Олимпийските игри, които започват днес в Париж

Високоскоростната железопътна мрежа на Франция е била засегната от „злонамерени действия", включително палежи, които са нарушили работата на транспортната система, съобщи железопътният оператор SNCF. Часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж.

Източник, близък до разследването, заяви пред АФП, че нападенията са били координирани актове на „саботаж".

"Това е масирана атака в голям мащаб, която цели да парализира мрежата на TGV", заяви SNCF пред АФП, като добави, че много маршрути ще трябва да бъдат отменени.

„SNCF стана жертва на няколко едновременни злонамерени действия през нощта", заяви националният железопътен оператор, като добави, че атаките са засегнали атлантическите, северните и източните му линии.

"Имаше палежи, за да бъдат повредени нашите съоръжения", каза той и добави, че движението по засегнатите линии е „силно нарушено" и ситуацията ще продължи през уикенда, докато се извършват ремонтни дейности.

Влаковете се пренасочват към различни трасета, „но ще се наложи да отменим голям брой от тях", се казва в изявлението.

Югоизточната линия не е била засегната, тъй като „злонамереният акт е бил осуетен".

SNCF призова пътниците да отложат пътуванията си и да стоят далеч от гарите.

На парижката жп гара Монпарнас десетки пътници чакаха повече информация за пътуванията си, след като бяха обявени закъснения от 30 минути до почти два часа.

Нападенията бяха извършени в момент, когато Париж беше под засилена охрана преди церемонията по откриването на Летните олимпийски игри.

XXXIII Летни олимпийски игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август. За първи път в историята откриващата церемония на олимпиадата няма да се проведе на стадион, а по протежението на река Сена, като около 7000 спортисти ще преминат 6-километров маршрут по реката на борда на повече от 100 лодки. Очаква се между 300 000 и половин милион зрители да гледат на живо край Сена. Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.

В Париж ще участват общо 10 714 спортисти, като за първи път тяхната бройка е поравно разделена между мъже и жени. Те ще се борят за общо 329 комплекта медали в 32 спорта. Във френската столица дебют на олимпиада ще направи брейкденсингът. Освен в Париж, състезания ще се проведат в още 16 града, както и на остров Таити в Тихия океан, където ще бъдат битките в сърфинга.

Закриващата церемония на Олимпиадата ще се проведе на "Стад дьо Франс" в Париж на 11 август, когато ще бъде предадена щафетата към домакина на следващите Игри - Лос Анджелис 2028.

За първи път летните олимпийски игри ще бъдат открити извън главния стадион за лека атлетика - решение, свързано с опасност в момент, когато Франция е в най-висока степен на тревога за терористични атаки./ БГНЕС