FT: Липса на барут и тротил бави производството на снаряди за Украйна

Производството на боеприпаси за Украйна и доставката им се забавят поради значителен недостиг на експлозиви в Европейския съюз, съобщи в неделя Financial Times. Проблем са доставките на барут и тротил. 

Военният конфликт в Украйна разкри недостатъчните запаси от оръжие в Европа и слабия вътрешен производствен капацитет, изчерпани от десетилетия на недостатъчно инвестиране, пише FT. 

Освен това - увеличеното търсене и производство вдига цените на боеприпасите - през 2022 г. те са се повишили с 20 на сто. без да се увеличат производствените обеми. 

В началото на март страните от ЕС решиха да ускорят и увеличат производството на оръжие и муниции в помощ на Украйна. Европейските лидери възнамеряват да постигнат споразумение за съвместно попълване на боеприпаси за техните въоръжени сили и армията на Украйна - това трябва да стане на срещата на министрите на външните работи и отбраната на ЕС на 20 март и окончателно да одобрят сделката на следващата среща на върха в Брюксел, която ще се проведе на 23-24 март.