Габриел: Не трябва да сравняваме смяната на шефовете на НАП и "Митници" с чистки в администрацията

Имаме две важни неща пред нас - Бюджет и Управленска програма, изтъква тя

Мария Габриел

Мария Габриел

Имаме две неща - по Бюджета трябва да стартира дискусията в детайли, за да може да бъде приет максимално бързо, а следващата седмица предстоят разговори между двата преговорни екипа на двете парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заедно с министрите, за да бъде финализирана управленската програма. В тази управленска програма ще бъдат извадени на преден план онези краткосрочни приоритети, които ще ни позволят да има резултати и така да убедят българските граждани, че това правителство е не само работещо, но и стабилно.

Това заяви външният министър Мария Габриел след първото заседание на МС, предаде БГНЕС.

На въпрос дали е избрала свои заместници, Габриел посочи: “Все още не, дайте ми малко време.”

Тя каза, че са по време на заседанието са коментирали и труса в Пловдив, и министъра на образованието ще има своята комуникация, която ще цели безопасност за децата.

“В момента се оценяват материалните щети", каза тя и добави, че се присъединява към посланието да бъдат спокойни и родителите, и децата, и учителите.

Външният министър посочи, че “несъмнено да останат министри, особено които за първи път са министри, без зам.-министри, е много труден момент за тях, защото се разчита на зам.-министрите поне в рамките на следващия 1 месец, както е било досега, защото сме в безпрецедентна ситуация, да могат да споделят с тях в какво състояние са нещата, кои са добрите практики, къде са сроковете, които трябва да бъдат спазени, и др.”, обясни тя и напомни примера с предстоящото национално оценяване на учениците след десетина дни. Тя обърна внимание, че с Денков ще обърнат внимание на зам.-министрите, както са направили и с министрите.

“За нас е важно да сме в течение какво се случва”, подчерта тя и допълни, че търсят експертен профил и хора, доказали се със своята експертиза.

По отношение на смяната на шефа на НАП, Габриел каза че това е въпрос към финансовия министър Асен Василев.

"Не мисля, че трябва да сравняваме смяната на шефовете на НАП и "Митници" със заявленията за чистки в държавната администрация. Несъмнено да останат министри, хора, които за първи път са министри, без заместници, е много труден момент за тях. Разчита се на зам.-министрите да споделят в какво се състоят нещата, какви са добрите практики. Важно е министрите да могат да подберат своя екип", каза още Габриел.