Подигравка на световното: Подариха часовник на колоездач без ръце

снимка: Туитър

снимка: Туитър

Испанският колоездач с увреждания Рикардо Тен спечели третата си световна титла на шампионата в Глазгоу. За победата си той получи, меко казано, странен подарък - часовник..., предаде БТВ

Феноменалният атлет се състезава без ръце и един крак. "Когато бях малък, докоснах електропровод с високо напрежение и едва умрях. И двете ми ръце, и левият ми крак трябваше да бъдат ампутирани. Имах изгаряния трета степен на 75% от тялото", каза той пред Cyclingweekly.
Преди да се качи на велосипеда, Тен е отдаден на плуването. Дебютира на Игрите в Атланта през 1996 г., а също така е горд притежател на три световни титли в басейна.

47-годишният испанец се състезава в категория C1 на параколоезденето, запазена за хора с тежки увреждания. Неговата кариера на пистата започва едва преди седем години. "След олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. преминах към колоезденето. Хората бяха наистина изненадани от промяната и колко бързо се адаптирах. Ходех на тренировките по плуване с колело. Това беше моят начин да се предвижвам във Валенсия.

Единственото нещо, което сложи край на кариерата ми в басейна, беше желанието ми да опитам нещо различно", обясни той, гледайки към Параолимпийските игри в Париж 2024 г., което ще бъде негово шесто участие под петте ринга и първо сред параколоездачите. Но да се върнем към часовника. Тен прие с великодушие гафа на организаторите и позира с широка усмивка с подаръка.