Галант обяви: Израел ликвидира част от командирите на Хизбула в Ливан

40 цели на"Хизбула" в град Айта аш-Шаб са били поразени само за няколко минути

Йоав Галант

Йоав Галант

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви в сряда, че израелските сили са убили половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан, като израелските отбранителни сили са извършили голяма вълна от удари срещу десетки обекти, принадлежащи на терористичната групировка, пише Times of Israel, цитиран от news.bg.

"Половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан са елиминирани... а другата половина се крият и изоставят Южен Ливан на операциите на Израелската Армия", каза Галант, след като проведе оценка в щаба на Северното командване в Сафед с началника на командването генерал-майор Ори Гордин и други висши офицери.

Той каза, че основната цел на Израел на север е да върне десетки хиляди израелци, разселени от ежедневните атаки на "Хизбула", по домовете им.

"Ние се занимаваме с редица алтернативи, за да решим този въпрос и предстоящият период ще бъде решаващ в това отношение", каза Галант.

Израелската армия съобщи, че около 40 цели на"Хизбула" в град Айта аш-Шаб са били поразени само за няколко минути от бойни самолети и артилерийски обстрел.

Вълната от удари дойде часове след като терористичната група изстреля противотанкови ракети по общност в Северен Израел.

Военните казаха, че целите включват складове за оръжие и други активи, принадлежащи на "Хизбула", и обвиниха, че Айта аш-Шаб е била използвана от групата за терор и че разполага десетки свои обекти в района.

В изявление израелската армия каза, че ударите са "част от усилията за унищожаване на инфраструктурата на организацията в граничната зона", а не отговор на някаква конкретна атака.

Преди ударите военните издадоха необичайно изявление, в което обявиха, че са започнали да атакуват цели на "Хизбула" в Южен Ливан. На фона на продължаващата война военните обикновено обявяват удари в Ливан едва след приключването им. В съобщението се посочва, че ударите са били в много по-голям мащаб от обикновено.

Часове преди вълната от удари "Хизбула" изстреля няколко противотанкови управляеми ракети по северната общност на Авивим, поразявайки две къщи и предизвиквайки пожар.

Регионалният съвет на Мером ХаГалил, който има юрисдикция над Авивим, заяви, че ракетите не са причинили наранявания.

"Хизбула" пое отговорност за атаката в изявление, като каза, че е "насочена към сграда в Авивим, в която са присъствали "вражески войници".

Ракетната атака срещу Авивим дойде след вълна от удари на израелските военновъздушни сили през нощта срещу позиции на "Хизбула" в Ливан.

Ударите през нощта са били насочени срещу ракетна установка в град Тайр Харфа, след като тя беше използвана при нападение срещу северната общност на Шомера във вторник вечерта, каза израелската армия.

Допълнителни цели включват инфраструктура на "Хизбула" в Маркаба, сграда в Айта аш-Шаб и наблюдателен пункт в Марвахин.

Войските също обстрелваха райони близо до Чихине и Кфарчуба с артилерия, за да "премахнат заплахите", добавиха военните.