Гари Каспаров: Западните геополитици се страхуват от разпада на Русия

Гари Каспаров

Гари Каспаров

Руският шахматист и опозиционен политик, 13-ият световен шампион по шах Гари Каспаров смята, че военно поражение на руската армия в Украйна може да доведе до разпадането на Русия. Това мнение той изрази в интервю за "ГОРДОН“.

„Очевидно военното поражение в Украйна, изплащането на репарации, ако това е условие за победа, създава ситуация, в която със сигурност ще настъпят политически промени в Русия", казва Каспаров. „Почти сигурно тази страна ще бъде географски различна от сегашната. Защото в такива условия винаги възникват центробежни сили и процеси, които не са приключили през 1991 г....В Чечня, Татарстан, Башкортостан, може би и Якутия - всичко ще започне отначало.“

Той смята, че когато оцелелите руски военни се върнат у дома след победата в Украйна, вертикалата на властта в Русия ще се разпадне.

"Трябва да осъзнаем каква ситуация ще възникне, когато украинското знаме бъде издигнато в Севастопол. Руската армия ще бъде победена, но не всички военни са избити в Украйна. Стотици хиляди ще се върнат - озлобени, недохранени, ограбени, с оръжие... На фона на икономическата разруха - чудовищно нарастваща престъпност, органите на реда ги няма, защото те са свикнали да гонят интелектуалците с бели якички, тук всичко ще бъде различно. Те самите ще минат към бандити. 90-те на миналия век ще изглеждат като истински цивилизован рай в сравнение с това, което очаква Русия през следващите година-две след като рухне  режима на Путин. Всичко това трябва да доведе до крах на съществуващата вертикала на властта. Тя е нещо гнило“, казва политикът.

Той обаче предположи, че някои западни лидери се опасяват от подобен сценарий.

"В мозъчите на западните геополитици кошмарната картина на колапса на Русия означа възход на Китай. Китайската карта влияе върху решимостта на Запада да прекрати войната много бързо. Убеден съм, че Украйна в момента не получава най-модерните видове оръжия, които биха решили изхода от войната за няколко месеца", коментира Каспаров.

Във всеки случай изходът от тази война трябва да сложи край на историята на Руската империя, подчертава политикът. На мястото на днешна Русия, според Каспаров, трябва да се появи "нова национална държава в добрия смисъл на думата". И описва какво първо трябва да направи тази „нова Русия“.

„Не става въпрос само за връщане на всички окупирани от Русия територии на Украйна, а за окончателен отказ от всякакви териториални претенции към когото и да било. Това означава уреждането на всички подобни спорове. Освен това, споразумение, че ако някой иска да живее по свой начин – Чечня, Дагестан, Татарстан, Башкортостан, Якутия – това е тяхно право... Русия, ако изобщо оцелее, трябва да стане конфедерация на свободни територии", смята Гари Каспаров.

Превод: Faktor.bg