Атина е в повишена готовност заради засилено движение на границата в Еврос

Правителството следи отблизо мигрантските потоци в Еврос и ситуацията през последните няколко дни

Правителството на Гърция следи отблизо мигрантските потоци в Еврос и ситуацията през последните няколко дни.

Въпреки че мигрантските движения в северния регион на Гърция нямат нищо общо с вълните през 2020 г., Атина е в повишена готовност.

Проведена е среща между служебния премиер Йоанис Сармас, ресорните министри и началника на кабинета, за да се оцени рискът от ситуацията в страната преди изборите, съобщава "Вима".

Събитието, което подтикна управляващите в страната към оценка на риска, беше спасителната мисия на 91 мигранти, заседнали в островче в река Еврос.

Припомняме, че гръцките сили спасиха 91 мигранти, сред които 32 мъже, 25 жени и 34 деца, на 4 юни. Мигрантите бяха отведени в близкия център за временно настаняване.

Опасността от повишено движение в близост до границата е увеличена, тъй като повече мигранти може да се опитат да преминат поради по-доброто време и по-ниското ниво на водата в реката.

По време на оценката на ситуацията и представянето, направено в резиденцията на премиера от министрите на външните работи, на защитата на гражданите, имиграцията и убежището и началника на кабинета Константинос Флорос, на премиера бяха представени данни, базирани на информацията, с която разполагат силите за сигурност и въоръжените сили.

Данните не показват бързо нарастване на миграцията или някакво насочване от Анкара и се дължат най-вече на дейността на трафикантски групи, често подпомагани от местните власти в Гърция или турската военна полиция.

Очаква се днес служебния министър за защита на гражданите и почетен началник на Генералния щаб Хараламбос Лалусис да посети Източна Македония и Тракия, за да посети, наред с другото, полицейското управление в Еврос и бариерата през границата, за да оцени ситуацията и да насочи силите там.

Той ще проведе и телефонен разговор с турския си колега, съобщават източници от министерството.

Атемис иска каналите да останат отворени за по-добро управление на инцидентите в близост до гръцко-турската граница и в морето, особено преди втория тур на изборите.