Гърция ще получи изтребители F-35 най-рано през 2028 г

Изплащането може да стане чрез програмата за нисколихвено кредитиране

Гръцката армия ще получи изтребители F-35 през периода 2028-2033 г.

Цената на първите такива самолети, които ще пристигнат,  се оценява на 350 млн. евро.

Макар че информацията все още не е официално потвърдена с писмо за приемане от САЩ, източници твърдят, че е малко вероятно цените да се различават за 20-те изтребителя F-35.

Тази цена не включва конверсията на 117-то бойно крило на Андравида, която след отмяната на т.нар. споразумения SSI (споразумения за индустриално сътрудничество и сигурност на доставките) не може да бъде точно изчислена.

Изплащането на F-35 може да стане чрез програмата за нисколихвено кредитиране FMF (Foreign Military Funding), съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

Повторното отваряне на Гърция за получаване на статут на FMF след тридесет години беше инициирано от началника на Обединения комитет на началник-щабовете Константинос Флорос.

Заради служебното правителство в Гърция, което няма изпълнителни правомощия, освен ако има извънредна ситуация, не се очаква страната да обсъжда въоръжения или да подписва сделки не по-рано от 3 юли.

Точно тази лимитираност в управлението на Гърция е причината, поради която писмото за приемане от страна на САЩ все още се не е пристигнало. Още преди изборите обаче бюджетът за придобиване на изтребителите беше достигнат.

Разходите за инфраструктурата, които също ще бъдат направени в съответствие с насоките на САЩ, не се очаква да бъдат трудни за бюджетиране, тъй като няма да са твърде високи.

Във всеки случай тези инфраструктури трябва да бъдат готови преди 2028 г. и да бъдат сертифицирани от ВВС на САЩ и от производителя Lockheed Martin.

Необходимо е да се обсъди и въоръжението за изтребителите, макар че то може да се проведе само след обсъждане на обществените поръчки и разграничаване на разходите за единица. /БГНЕС