Гаубицата M777 превърна артилерийските престрелки в лов на руски зайци за украинските патриоти

Гаубицата M777

Гаубицата M777

Героите на Украйна придадат ново съдържание на старата песен от епохата комунизма - „Артилерийо, чест ти се пада да удариш врага първа ти...“

Капитан I ранг о. з. Васил Данов, специално за Faktor.bg

„Всъщност науката за войната 
е науката зе мисленето.“
 Сун Дзъ

До края на тази седмица украинските въоръжени сили трябва да получат общо 100 гаубици М777 американско производство. Държавите, които изпращат ценния дар заедно с хиляди снаряди, са САЩ,  Канада и Австралия. С това чудодейно оръжие украинските воини напомниха на себе си и на противника, че още от времената на Наполеон артилерията е наричана Бога на войната.

„Купи ми, мамо топ!“

През изтеклата седмица украинските разчети затвърдиха и издигнаха на още по-голяма висота ролята на артилерията във войната срещу руските окупатори. С прецизен огън от десетки километри бяха поразени руска батальонна бойна група (ББГ), форсираща р. Северски Донец, бе разгромен щабът на 810-а бригада морска пехота и бяха унищожени отделни цели като танкове, бронирани машини и автомобили. Само извадената от бойни действия при р. Северски Донец ББГ наброяваше близо 1 000 военнослужещи с 60 танка, десетки БТР-и и др. бойна техника.
Получените в Украйна 155-милиметрови гаубици представляват най-модерната серийна артилерийска система, разработена от британския оръжеен гигант BAE Systems в началото на новото хилядолетие и въведена на въоръжение в САЩ през 2005 г.

Гаубица М777 
Калибър 155 мм
Дължина на ствола - 39 пъти размера на калибъра
Далечина на стрелбата:
- със снаряди ERFB - до 30 км
- с американски снаряди М795 – до 37 км
- с високоточни снаряди М982 Excalibur – до 40 км
Разчет  - от 5 до 8 души
Максимален темп на стрелба – 7 изстрела в минута
Цена на М777 - 3,9 млн. долара.

Да сравним характеристиките на М777 с най-разпространената в Руската федерация артиллерийска система "Мста-С".

gaubica_2.jpg

Гаубица "Мста-С"

• Калибър 152 мм
• Дължина на ствола - 47 пъти размера на калибъра
• Далечина на стрелбата - 24,7 км
• Разчет - 8 души
• Максимален темп на стрелба - 7 изстрела в минута.
При стрелба с обикновени снаряди ERFB предимството на М777 е само 5 км, но при използване на високоточни снаряди Excalibur американската гаубица превъзхожда руската с цели 15 км. Което е жизнено или по-скоро смъртоносно важно.

Къде е магията?

Основното предимство на М777 е в цифровата система за управление на огъня, която се прилага и при самоходната артилерийска установка САУ M109A6 Paladin. 
Цифровата система позволява за рекордно кратко време да бъдат получавани координати на целите от спътници, дронове и др. разузнавателни средства, след което командирите и разчетите в рамките на 30 секунди (!) са в състояние да насочат оръдията си и да възпроизведат изстрел. По електронен път ракетни, танкови, артилерийски или минометни подразделения образуват интегрирана информационна мрежа, в която обменят данни, получават целеуказания и координирано, групово или поединично, от различни разстояния и места на бойното поле, нанасят съсредоточени удари върху противника.

gaubica_3.jpg

Елемент от цифровата система за управление на артилерийския огън

Така, без да сменят позициите си, артилерийските и други огневи средства на украинските войски постигат висока оперативна мобилност, която осигурава значителна ефективност и сериозни предимства срещу стандартните и клиширани похвати на руската артилерия, която действа като през Втората световна война: в струпани на едно място значителен брой оръдия, стрелящи по предварително обозначени площи от територията на противника.

„Умният“ снаряд M982 Excalibur

gaubica_4.jpg

M982 Excalibur е всокоточен 155-милиметров управляем артилерийский снаряд с максимална далечина на стрелбата за този вид гаубица. Разработен е в сътрудничество между оръжейните компании Raytheon Missile Systems и BAE Systems Bofors. Системата му за насочване е комбинирана с GPS. Общо тегло - 48 кг, тегло на заряда – 22 кг. Снарядът има възможности да поразява цели на разстояние до 70 км в зависимост от съответната артилерийска система.
По данни след използване ва снаряда M982 Excalibur във войната срещу режима на Саддам Хюсейн в Ирак, точността на боеприпаса достига 92% с отклонение от целта не повече от 4 м, което при мощността на взрива е равно на пряко попадение.
В зависимост от модификацията цената на един снаряд достига 200 хил. долара.(виж ТУК видео, б.р.)

Как се стигна дотук?

По данни на британското разузнаване, руските агресори вече са загубили близо 30 % от първоначалния си военен потенциал:
танкове ‒ 1 235 (+7 за последното денонощие),
бронирани бойни машини ‒ 3 009 (+35),
артиллерийски системи – 578 (+1),
реактивни системи за залпов огън (РСЗО) – 198 (+3),
средства за ПВО – 90 (+1),
самолети – 201 (+1),
хеликоптери – 167 (+2),
дронове на оперативно-тактическо равнище – 436 (+9),
крилати ракети – 97,
кораби/катери – 13,
автомобилна техника и автоцистерны – 2 109 (+8),
специална техника - 43 (+1).
При загуби на настъпващите войски от 30 и повече процента оръжия и личен състав, според военната наука всяко настъпление трябва да бъде прекратено. Спрени бяха полетите на руската военна авиация, след като с преносните зенитни ракети „Стингър“ бяха свалени най-новите руски изтребители и щурмови самолети. Забранени бяха и активните действия на танковите батальони, безмилостно разстрелвани от американските противотанкови ракети „Джавелин“.

„За Буча!“, „За Боярка!“, „За Ирпен!“, пишат върху снарядите си украинските артилеристи

В преките сблъсъци с руски пехотинци украинските бойци се оказаха по-добре въоръжени, далеч по-опитни, храбри и високо мотивирани. Моралният срив сред руските нашественици принуди полевите командири да вземат единствено разумното решение: да се оттеглят на безопасно разстояние от украинските войски, да избягват преки сблъсъци и да разчитат на артилерийското си превъзходство. Засега руските войски разполагат с повече и по-тежкокалибрени оръдия, както и с по-голям брой реактивни системи за залпов огън (РЗСО) като „Град“.
Така започнаха артилерийските дуели между руски и украински батареи, като руската артилерия набляга на „точния“ огън по граждански обекти и се опитва да нанесе сериозни загуби сред мирното население, с което да снижи бойния дух на войските и на формированията за териториална защита.

По заветите на Чингиз хан

Приказките за преговори, в които украинската страна уж провявявала неконструктивност и нежелание да си „сътрудничи“ с миролюбиво настроения окупатор са поредната заблуда, с която режимът на В. Путин се опитва да спечели време, за да мобилизира последните резерви и да отложи неминуемия си разгром по бойните полета на изстрадала, но несломена Украйна.
Осемдесет и петте дни от началото на агресивната война на руските нашественици срещу украинския народ неумолимо сочат извода, че истинската цел на кремълския режим бе и остава не да нанесе военен разгром на противника си, а да опустоши територията на страната, да избие максимално възможния брой мирни украински граждани, да превърне превзетата територия в изгорена земя, където десетилетия след края на войната ще бъде невъзможен нормален човешки живот. 
Подобна стратегия на изгорена земя прилагат ордите на Чингис хан през ХIII век, когато опустошават две трети от Азиатския континент. По броя на военни престъпления, убийства на мирни граждани, насилие срещу жени и деца, мародерство и престъпления срещу човечносттта само за 85 дни руските нашественици надминаха хитлеристките зверства в Украйна през периода 1941-1944 г.

150 „виновни“ генерали и полковници

По стара рецепта, останала от руските царе, Путин обвини за разгрома на „несокрушимая и легендарная“ полевите командири и ръководството на Генералния щаб, които го били „заблудили“ при планирането на „специалната военна операция“, представяли неверни доклади за състоянието на собствените войски и на украинската отбрана. Путин бил снел доверието си от висшите военачалници и в момента всички доклади за хода на бойните действия и за издаваните заповеди минавали през ястреба Николай Патрушев, наследник на Путин като шеф на КГБ и влошен вариант за следващ държавен глава на православната джамахирия.
В момента са снети от длъжности и предадени на прокуроратурата около 15о висши и старши офицери от Руските въоръжени сили, върху които Путин ще се опита да стовари вината за политическия и военния провал на собствената си стратегия срещу Украйна, Европа и цивилизования свят.
Сред изпадналите в немилост военачалници се оказа и бившият командващ Черноморския флот вицеадмирал Игор Осипов. Той бе арестуван и пребит от главорезите на КГБ, след като ракетният крайцер и флагман на флота „Москва“ бе потопен от украински брегови ракетни комплекси „Нептун“.  
Снети от длъжности и предадени на следствените органи са командващи армии и командири на съединения, понесли най-сериозни загуби в досегашното лутане на руските окупационни войски между големите градове, южното крайбрежие, Централна и Източна Украйна. „На калпава ракета Космосът й е крив“, казваха нявга съветските космонавти.
Всеки българин, който преди 1990 г. е набивал крак в „родната“ казарма, помни тогавашния химн на артилеристите: „Артилерийо, чест ти се пада да удариш врага първа ти...“. Не съм могъл да предположа, че след три десетилетия украинските храбреци ще придадат ново съдържание на старата песен от епохата на болшевишкия живковски комунизъм.