Газа остана без ток, след като спря работа единствената централа

Израел струпва близо 300 000 войници по границата с Газа

Горивото в единствената електроцентрала в Газа свърши и тя вече не произвежда ток и вече не подава напрежение в електропреносната мрежа.

Това съобщиха местни и международни медии. От този миг нататък жителите на Газа ще трябва да разчитат единствено на генератори за електричество, четири дни след като бойци на ислямисткото движение "Хамас" нападнаха Израел от анклава.

И за употребата им обаще ще е нужно гориво, каквото Израел обяви, че повече няма да се внася в ивицата. "Без храна, без вода, без гориво", заяви в понеделник министърът на отбраната Йоав Галант, обявявайки "пълна блокада" на Газа.

Вчера върховният представител на Европейския съюз във външната политика Жозеп Борел заяви, че израелската пълна блокада на Газа нарушава международното право. Два дни по-рано Световната продоволствена програма (WFP) към ООН поиска хуманитарен достъп до ивицата.

Снощи Галант каза пред войници в близост до Газа, че предстои преминаване към "пълномащабна офанзива" и ивицата "няма да се върне към това, което беше".

Днес, след още една нощ на бомбардировки в отговор на атаката на "Хамас" срещу Израел - отнела живота на най-малко 1200 души в страната, с 2700 ранени - бе съобщено, че започва струпване на близо 300 хил. души по границата с Газа.

В контролираната от "Хамас" Газа жертвите на бомбардировките са най-малко 1055 според местното здравно министерство, контролирано от ислямистката група; ранени са най-малко 5100 души. Само тази сутрин, според Министерството на отбраната, са поразени 200 цели, съобщава "Дневник".