Петролната война удари "Газпром" - руският гигант загуби почти 1,5 млрд. евро само за първото 3-месечие

Руският гигант "Газпром" е регистрирал чиста загуба от 116,2 милиарда рубли през първото тримесечие, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Загубата се обяснява с обезценяването на рублата в рамките на петролна война и пандемията от COVID-19.

Групата, която е контролирана от държавата, е отчела чиста загуба от 116,2 милиарда рубли през първото тримесечие на 2020 година (1,44 милиарда евро по текущия курс) спрямо печалба от 535,9 милиарда рубли през същия периода на миналата година, сочат публикуваните днес резултати. 

Оперативната печалба се е понижила с 36 процента до 293,5 милиарда рубли, а оборотът е намалял с 24 процента до 1,74 трилиона рубли.

Спадът на оборота се дължи най-вече на понижението на цените и на обемите на газа, които се продават в Европа, а от тях групата извлича голяма част от приходите си, се посочва в комюнике.

Заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Фамил Садигов обяснява в бележка, приложена към резултатите, че външните условия през 2020 година са били изключително неблагоприятни за сектора. Подобна обяснителна бележка е много рядко явление в практиката на компанията.

Загубата през първото тримесечие е причинена най-вече от значителни отрицателни разлики в обменния курс, които се дължат на силното обезценяване на рублата през март в контекста на все по-разрастващата се пандемия и събития, които са добре познати в петролния свят, твърди Садигов.

През март котировките на петрола се сринаха заради ценовата война, която противопостави Москва и Рияд и беше подсилена от кризата с коронавируса.

Бързо беше разработен комплекс от мерки за намаляване на разходите. Прилагането му позволи на компанията да запази стабилна позиция през периода на криза, добави Садигов.

"Газпром" е регистрирал през 2019 г. спад от 17 процента до 1,023 трилиона рубли от чистата печалба спрямо 2018 година, когато бяха поставени редица рекорди, припомня АФП.