Ген. Запрянов: Думите на Пьотър Толстой са повече пропаганда, а не пряка военна заплаха за България

Изказването му обаче е симптом с каква лекомисленост обкръжението на Путин говори за война срещу страна от НАТО, казва още зам.-военният министър

ген. Ангел Запрянов

ген. Ангел Запрянов

От гледна точка на външно-политическите отношения  и националната сигурност изказването на Пьотр Толстой е нагло и неприемливо, и не кореспондира на международното право. Не го приемаме като пряка военна заплаха, но трябва да го имаме предвид, когато става дума за отбрана и сигурност. Така коментира в студиото на Нова ТВ наглото изказване на  на зам.-председателят на Думата Пьотр Толстой българският зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.  

Тези изказвания създават страх и напрежение, има повече пропаганден ефект – да активират своите проксита, отколкото да е пряка военна заплаха.  Не бива да се връзваме тези пропагандни внушения на Толстой, призова той.

От друга страна той подчерта, че подобни изказвани са симптом  с каква лекота и лекомисленост в близкото обкръжение на Путин говорят за война срещу държави, които са членки на НАТО. И съвсем не са празни думите на НАТО, че ще отговори съкрушително, ако това се случи на нейна територия. 

Отговорът ще бъде не само там, където Русия извършва агресията, ударът ще бъде по целия фронт на НАТО. Съотношението е в огромно превъзходство в полза на НАТО по отношение на всички компоненти на военна отбрана,  плюс технологично превъзходство на Алианса над Русия, посочи ген. Запрянова.

Той обясни, че в момента на територията на страната ни има многонационална бойна група, с рамкова държава Италия. Тя вече проведе учение и показа способност да нарасне до бригада и това може да стане до дни. А може да бъде създадена и групировка за отбрана при екстремна ситуация. Сега вече има много конкретни планове кога и какви сили трябва да пристигнат в България, които ще участват в отбраната на България, подчерта генералът. 

Зам.-министърът на отбрана хвърли известна светлина и върху контранастъплението на ВСУ.

Контраофанзивата на Украйна не се развива по обществените очаквания, които бяха изкуствено създадени. Трябва да имаме предвид, че в момента се водят военни действия, срещу много добре организирана отбрана на Русия. Сега УВС трябва да настъпват срещи минни полети, които трябва да бъдат преодолявани. Затова да се говори за много бърза контраофанзива е нереалистично. 

Ген. Запрянов посочи същи, че по втория пакет военна помощ на Украйна е започнала логистичната операция, а именно предоставянето на техниката на Украйна, което ще отнеме много време. По отношения на БТР-ите – вървят договаряния, които ще завършат с подписването на Меморандум.