Ген. Атанас Запрянов: Купуваме 198 машини "Страйкър" от САЩ

Ген. Атанас Запрянов, снимка: БГНЕС

Ген. Атанас Запрянов, снимка: БГНЕС

„Ще купим 198 американски бронетранспортьори. Това е под тавана на одобрената от САЩ цена. Миналата седмица завърши проекта на договор. Скоро ще имаме проект за инвестиционен разход, който ще внесем в парламента”. Това заяви зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов пред Нова нюз и поясни, че бройката е с 15 повече от одобрената от Конгреса. Относно ремонта на двигатели на българските изтребители МиГ-29 той каза: „Благодарни сме на полската страна, затова че намери ресурс за ремонта и на нашите двигатели на изтребителите МиГ 29. И за тях не е лесна поддръжката на Миговете. Искаме да поддържаме МиГ-29 докато дойде Ф-16”.

Запрянов обясни, че полските Сухопътни войски вече не зависят от въоръжението на Русия, разполагат с танкове Леопард, Абрамс, заедно с Южна Корея ще произвеждат свой танк. „Напълно независими са от старата Съветска техника. И в авиацията имат системи Ф-16, Пейтриът… Ние сме много назад и имаме зависимост както във ВВС, така и в Сухопътните войски. Всяка държава може да постигне такива резултати в резултат на политическата воля”, обясни Запрянов.

За военноморските ни сили той се позова на споразумението от Монтрьо, което определя военните кораби на кои страни имат право да стоят в Черно море – за държавите, които не граничат с Черно море има определен срок и условия техни кораби да пребивават в акваторията на това море. „Нараства ролята на България, Румъния и Турция по отношение на морската сигурност и най-вече по отношение на борбата с минната заплаха”,  каза Запрянов.

Той очаква, че отделянето на 2% от БВП за отбрана ще ни позволи да ускорим процесите на модернизация. „Полша ще харчи над 4% БВП за отбрана за дълъг период”, допълни той. Относно реформите в службите и идеята за обединение на военното и цивилното разузнаване, Запрянов даде за пример Украйна и Русия, че и двете имат военно разузнаване отделно от цивилното. Той се позова на опита си на военен и обясни, че не може да има планиране на каквато и да е операция и противодействие на каквато и да е агресия, ако няма стратегическо разузнаване. Началникът на отбраната ни разчита на това разузнаване. „Мисля, че в парламента и в политическите сили има достатъчно експерти по тази тема”, каза Запрянов. Промените в ръководството на ТЕРЕМ са лична номинация на военния министър Тодор Тагарев, обясни неговият заместник Атанас Запрянов. „Искаме дружеството да е на печалба”, допълни той.