Ген. Атанасов: Съмнявам се, че Борисов щеше да подкрепи ДБ, ако ни беше даден третият мандат

Тактиката на лидера на ГЕРБ е избори до дупка, с цел да бъде изтощен противника, казва още лидерът на ДСБ

ген. Атанас Атанасов

ген. Атанас Атанасов

Стана ясно, че България отива на петите избори, което е ужасно. Трябва да обясним на хората защо стигнахме до там и какво ще им предложим. Това заяви в студиото на Би Ти Ви ген. Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“.

Ясно е, че на тези избори отново битката ще бъде между реставраторските сили и реформаторските сили. Реставраторските сили набират скорост. Оказва се натиск върху реформаторските сили. Ние няма да влизаме категорично в колоборации с Борисов, допълни политикът.

Той посочи, че няма доверие на Борисов и смята, че ГЕРБ нямаше да дадат подкрепа, ако ДБ беше получил третия мандат. 

Тактиката на Борисов е тактика на изтощението. Той има кюлчетата, пачките в чекмеджетата, има мрежи и структури в провинцията. Затова за него е добре да има колкото може повече избори, за да бъде изтощен противника. Като в онази песен: „елате пиленца при батко“. Борисов е токсичен, вреден, парламентарната република страда заради него и тук стигаме до това да пазим главния прокурор, за да пазим интереса на Борисов, коментира ген. Атанасов и уточни, е п президентството е препънало ДБ, въпреки че Христо Иванов е искал да направи нещо добро за България. 

На президентът му се услади властта. Защото партиите имат тази отговорност, но след като не могат да намерят разбирателство помежду си, дават власт на президента, посочи партийния лидер. 

Скандала „Нексо“

Какво престъпление е извършила  компанията „Нексо“ и какви са щетите и кой ги е понесъл – това е моят въпрос към главния прокурор. Цялата информация за „Нексо“ показва, според мен, че става дума за една прокурорско-герберска уйдурма, с коят се атакува една политическа сила, която иска да направи радикална съдебна реформа. Става дума за многоцелеви предизборни мероприятия – беше първо „Джемкорп“, насочен удар срещу ПП,  а сега „Нексо“, която публично дарила пари на ДБ. Така се правят активни мероприятия, когато едни хора държат прокуратурата и службите, подчерта ген. Атанасов. 

Той припомни за себе си, че 6 години е бил  обвиняем по три дела по времето на Филчев, които са приключили с оправдателни присъди. Но те са показателни какво значи  злоупотребата със закона, когато главният прокурор има неограничена власт.

Военна помощ за Украйна

Аз бях в българската делегация, която посети Киев и се срещна с президента Зеленски. Когато се върнахме от Киев, още тогава аз го казах публично – президентът Зеленски благодари на правителството в лицето на премиера, че не пречи Украйна да се снабдява по търговски начин с изделията на българския военно-промишлен комплекс. Тоест, този факт стана известно още тогава. Ние от ДБ правихме всичко необходимо да се окаже помощ на жертвата в тази агресивна война. Трябва добре да се разбира какво означава българската държава да окаже помощ и какво означават отношенията между българската държава и техните международни контрагенти. Правителството на Петков направи всичко необходимо, за да бъде окаже военна помощ на Украйна, въпреки съпротивата в парламента.