Ген. Атанасов: Манталитетът да прави оперативки като шеф на ВВС е още в главата на Румен Радев

Спицслужбите ни са пробити, трябва да се изясни много бързо кои са къртиците в тях, подчерта депутатът на ДБ

ген. Атанас Атанасов

ген. Атанас Атанасов

Съгласно член.105 на Конституцията българската външна политика се определя от Министерски съвет. Радев не управлява служебно правителство. Този манталитет да прави оперативки като шеф на ВВС е още в главата му. Добре е всеки да си знае мястото. Повече от ясно е, че нямаме нужните самолети, които да охраняват българското небе. Но Радев иска да се харесва на русофилите в България, затова говори по този начин. Така лидерът на ДСБ и депутат на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов коментира думите на президента Радев в студиото на Нова ТВ.  

Мисля, че правителството има правилно поведение, макар с известни колебания. Аз съм сигурен, че ако се разрази конфликта в Украйна, ние ще се държим с външна помощ България ще бъде сериозен съюзник на Алианса. Има много добра комуникация между ръководството на въоръжените ни сили и главната квартира на НАТО и съюзниците ни, посочи генералът и добави, че е по-добре този конфликт да приключи, но това знае само Путин. 

Депутатът е категоричен, че всички дефицити трябва да бъдат попълнени от съюзниците, защото никой не знае как ще се развие кризата в Украйна. Има си хора, които трябва да кажат какво ни трябва по отношение на отбраната. Това е особено важно, защото ВВС са ни приземени, поддържани от руснаците на „изкуствено дишане“. Добре е да обсъдят при президента дали имаме подготвени летци, които да летят на Ф-16. Чул съм, че двама български пилоти са се провалили на американските изтребители…, което е притеснително, коментира ген. Атанасов.  

Лидерът на ДСБ отново засегна темата за състоянието на българските специални служби. 

Ние констатирахме един много сериозен провал на службите – те ни казаха преди конфликта, че няма опасност Русия да започне война в Украйна. За нас това е огромен провал. Ние ще настояваме българските служби да разкрият каква информация е била получена от нашите съюзници в НАТО преди войната в Украйна. И имам съмнение, че те може да са прикрили определена информация за предстоящата криза в Украйна от правителството. Аз съм сигурен, че има руска агентура в службите. Трябва да се изясни много бързо кои са къртиците в службите, подчерта депутатът на ДБ.

Според ген. Атанасов България е била неподготвена за тази война. Затова и бежанците не бяха посрещнати по подобаващ начин. 

Не можем да не бъдем загрижени за състоянието на държавата пред най-тежката криза – война,  с много сериозна заплаха пред икономика, сигурност и пр. Затова сега българската държава и нация има нужда да действа като единна, защото имаме радикално променена среда за сигурност и у нас и в Европа като цяло.