Ген. Атанасов: Правителството да покаже ревизията на служебния кабинет, Радев имаше план да влезе в местната власт

ген. Атанас Атанасов

ген. Атанас Атанасов

"С този бюджет не могат да бъдат решени проблемите на служителите от МВР, които основателно протестират. Може би ще бъдат намерени резерви за заплатите им. Трябва да се промени матрицата в силовия сектор. Години наред по една и съща матрица се предлага бюджет, според който 90% от средствата отиват за служителите. Трябва да се увеличат средствата, но след реформа. Има натрупана тежка бюрокрация. В провинцията например изнемогват заради диспропорцията. Няма нужда от съкращения, а от вътрешно преформатиране. Има прекалено много "чантаджии". Нека да не жонглираме с числата, но на този етап мисля, че 100 млн. лв. могат да се намерят, но и полицаите са длъжници на българското общество". Това заяви пред Нова ТВ съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов. 

"Президентът се съпротивяваше с всички сили да не бъде създадено правителство. Като отидохме в президентството, демонстративно стискаше папката, не я пускаше и не се ръкува с нас дори. Той не иска да се съгласи с това, че не е на власт. За 40 дена не е казал една добра дума за кабинета, който е на България. Денков разпореди ревизия на разходите министрите от служебния кабинет. Искам да отправя критика към настоящото правителство. Нека да видим тези резултати, да бъдат докладвани в парламента. Мнозинството беше създадено много трудно. Промените, които трябва да се правят, се договарят, защото нямаме коалиционно споразумение. Много се спекулира с оръжията за Украйна. Даваме каквото можем. БТР-ите които пращаме, са ръждясали и забравени от 30 години в склад и някой може би чака да ги нареже за скрап. Президентът спекулира, няма опасност за националната ни сигурност", каза още ген. Атанасов.

"Зеленски се бори за свободата на народа си и за териториите му. Тук Радев пак измрънка, че посещението не било съгласувано с него. Не знам какво иска. Ние се отнесохме държавнически и направихме правителство, за да решим проблемите в държавата. Няма какво да воюваме с президента. Той просто да разбере, че не е на власт и да се прибере в конституционните си правомощия. Радев и кохортата му имаха план парламентът да се провали, кабинетът му да управлява до местните избори и служебните му министри да станат кандидат-кметове за София, Пловдив и т.н. Важно е да има редовно правителство, което да действа, а не МВР на Радев да организира местния вот. Проверих, че на този етап няма основания за импийчмънт. Оказва се, че Радев лицемерно е говорил едно, а служебният му кабинет е предоставял помощ за Украйна", коментира съпредседателят на ДБ.