Ген. Ходжис за критиците на украинската контраофанзива: Те критикуват едноизмерно, а ВСУ действат мноогизмерно

Много повече от наземна атака

Ген. Бен Ходжис

Ген. Бен Ходжис

Бившият командващ американските сили в Европа, генерал-лейтенантът  в оставка Бен Ходжис, заяви, че украинската армия постепенно прави окупирания Крим непригоден за обитаване от руските войски, предаде Униан.

Ген. Ходжис коментира статия на The Wall Street Journal, в която се говори за разногласия между Киев и Вашингтон по стратегията на контранастъплението.

"Пентагонът говори за многоизмерни операции, но тяхната критика е удивительно едноизмерна. ВСУ действително провеждат такива операции. Контранастъплението е повече от наземна атака. Украинските многоизмерни операции владеят инициативата и постепенно правят Крим непригоден за  ВМФ, ВВС и ПВО на Русия." – пояснява той.

Ген. Ходжис коментира и думите на ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, които заяви, че украинските сили са разкъсали първата линия на руската отбрана на южния фронт.

"Наземният щурм е само част от контранастъплението. Украинските сили майсторски изпълняват комплексни операции, атакувайки орките в дълбочина, по всички направления. Ликвидиране на радари и ПВО, нарушаване на логистиката, унищожаване на щабове и артилерия, нанасяне на удари по цели в дълбочина в територията на Русия... И всичко това едновременно." – пояснява той.

Превод Faktor.bg