Генерал-майор Александар Руцкой: Путин и генералите му са идиоти, кои им е дал право да отнемат бащите от децата (видео)

Ген. Александър Руцкой

Ген. Александър Руцкой

Един от най-авторитетните руски генерали Александър Руцкой нарече директно Путин идиот по време на видео интервю в подкаста на @RomanTsymbaliuk. Руцкой е вицепрезидент на Русия по времето на Борис Елцин. Той е военен пилот, свалян 2 пъти в Афганистан. Веднъж от преносим зенитно-ракетен комплекс “Стингър” и веднъж от Ф-16. Тежко раняван - итински боен командир. Герой на СССР.  Ето оценката му за мръсната руска война срещу Украйна и готовността на армията на Путин:

“За да се проведе подобна "военна операция", трябва да имаш въоръжени сили, способни да я осъществят. Русия няма въоръжени сили, способни да провеждат оперативни и стратегически настъпателни операции. Ако знаеш това, по добре не се опитвай да го правиш, особено извън своята територия. Това което се случва в Украйна е потвърждение на този факт. Въоръжените сили на Русия от 22 години се управляват от хора, които не са служили в армията. От 25 години въоръжените ни сили се командват от абсолютно некомпетентни хора. Какво ще се случи с въоръжените ни сили? Назовете ми един от командирите, който има класическо военно образование - нула, нито един човек. Освен това, министърът на отбраната не е служил в армията, военно образование няма. Военно образование няма и нито един от петимата му заместници. В армията те никога не са служили. 

Що се отнася до “военната операция” ще ви кажа - това е 

трагедия за нашата страна,

 трагедия, защото безсмислено загиват хора. Какво правят в Украйна? Какво защитават там, как защитават родината ни? Когато хората загиват безсмислено - това е трагедия. Има роти батальони, полкове от които са останали 20-30 човека и то ранени. Млади хора, които остават инвалиди “първа група” за цял живот. Кой е дал право на Путин да отнеме бащите от децата? Кой е дал право да се отнемат децата от майките и бащите? Никой не е давал това право!”
Превод: Диман Георгиев