Ген. Попов: Украйна има право да обстрелва руски военни цели щом Москва удря цивилни от своя територия

Константин Попов

Константин Попов

"Ако само с дипломатически средства решаваме въоръжен конфликт, то тогава може да се стигне до абсурда да няма нужда от армия, допълва той
Предоставеното на Киев оръжие принадлежи на украинците и те решават. В този смисъл декларацията, която позволява използването му срещу военни обекти в Русия, е правилно решение, но няма задължителен характер. Украйна има право да се защитава след като Русия стреля по цивилни цели от своята територия", каза пред Нова нюз бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

"Дълбочината, на която са влезли руските окупатори, не е голяма. Москва използва своите средства да унищожава градове, села и да убива цивилни хора до западните граници на Украйна от собствената си територия. Затова не разбирам защо т.нар. "миролюбци" не протестират срещу Северна Корея и Иран, които предоставят оръжия на Русия и тя ги използва срещу цивилни цели. Става дума за мащабен въоръжен конфликт. Путин води война срещу "лошия" Запад, въпреки че продължава да го определя като специална операция. Киев само се защитава от непредизвиканата агресия на Кремъл, затова е подпомаган", коментира той. 

Генералът призова президента Радев да не търси ефекта на думите, а да се съсредоточи върху действията си:

"Затова внимателно да се изговарят думите от хората на много високи позиции. За да има конфликт НАТО-Русия, трябва да има войски на алианса в Украйна. За такива действия няма планове и това ясно бе изяснено", обясни ген. Попов.