Ген. Ричард Данат: При успешно настъпление на ВСУ Путин може да бъде изгонен от Кремъл

Не e задължително руската армия да бъде разбита по целия фронт

Владимир Путин

Владимир Путин

Ако ВСУ осъществят успешно контранастъпление, руският президент Владимир Путин може да бъде изгонен от Кремъл, а армията му да се разпадне. Това заяви бившият началник на Генералния щаб на британската армия генерал Ричард Данат пред Sky News.

Той е убеден, че предстои контранастъпление на украинците в края на пролетта или началото на лятото. Това е възможно при правилно планиране и продължаване на доставките на оборудване и боеприпаси от страна на съюзниците.

По думите на генерала, в този случай има реален шанс през тази година да се постигне решаващ резултат на бойното поле. Според него, няколко решаващи удара срещу окупационната армия, нанесени в определени точки, може да пречупят духа на окупаторската армия и нейния гръбнак.

"Работата е в това, че не e задължително руската армия да бъде разбита по целия фронт. Просто трябва да убедите достатъчно количество войници, че са загубили, и когато решат, че са загубили, значи са загубили." – коментира Данат.

Според него Западът не е направил достатъчно за това войната на Русия срещу Украйна да приключи през тази година. Същевременно той отбелязва, че руските генерали, които са недоволни от развитието на  събитията, може да прогонят Путин от Кремъл.

Според ген. Данат, ако контранастъплението на украинците е достатъчно добре планирано, подкрепено и изпълнено, Путин няма да е в състояние да взема твърде много решения самостоятелно, което ще го доведе до загуба на властта.

Той обаче не се наема да прогнозира, кой би поел властта след Путин. Данат отбелязва, че сега в Русия недоволството е най-голямо сред висшия генералитет.

Превод Faktor.bg