Ген. Събев: Радев демонстрира фалшива загриженост за изтребителите Ф-16, има носталгия по "Грипен"

България не може да загуби въздушния си суверенитет, защото сме част от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, казва още експертът

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

“Бих определил като пресилена, дори фалшива загриженост изявлението на президента Радев, че забавянето на доставката на Ф-16 е заплаха за националната ни сигурност. Защото няколкомесечното забавяне на доставката на новите изтребители не застрашава нито националната ни сигурност, нито охраната на въздушното ни пространство.“ Това каза пред Faktor.bg ген. Съби Събев, първият български военен представител в ЩАБ-квартирата на НАТО в Брюксел. Реакцията му е по повод изявление на президента Румен Радев, който обяви, че доставката на новите самолети Ф-16 закъснява.

„България не може да загуби въздушния си суверенитет, както твърди президента, тъй като ние сме част от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Всяка една страна, която има затруднения за собствена охрана и патрулиране на въздушното пространства, винаги може да разчита на съюзна помощ. Дори държави, които имат такива способности към момента като Полша и Румъния, на ротационна основа пристигат там малки авиационни формирования от други съюзни държави, които съвместно или самостоятелно, както е случаят с балтийските републики, осъществяват охраната на въздушното пространство на страните. Така че е доста неуместна загрижеността на Румен Радев“, коментира генералът и добави, че ако има някаква забавяне, то няма да бъде само за България, а за всички страни, които са на опашката на доставката на новите многофункционални изтребители Ф-16 блок 70.

Ген. Събев обясни, че „Локхид Мартин“ ясно е посочил причините за забавянето и те са обществено известни – става думи за нарушена веригата на доставки на всички необходими компоненти за сглобяването на новите изтребители поради Ковид-пандемията. И е уверил, че ще направят всичко възможно да скъсят това забавяне. Но ние имаме право да питаме за това забавяне, като генералът предполагам, че ще получим детайлен отговор, ако се обърнем към американската страна. Плюс това бихме могли да сключим, както предложиха от ГЕРБ, едно споразумение, според което поради забавянето на доставката на Ф-16, американската страна да поеме и помогне за охраната на нашето въздушно пространство до пристигането на забавената доставка на изтребители.  

Запитан дали не съзира зад думите на президента претекст да продължат да се наливат още пари на Русия за поддръжка и ремонт на руските изтребители, ген. Събев заяви: Може да се направи такава връзка, но аз повече съзирам определена носталгия на президента поради не случилата се сделка с „Грипен“. Неизреченото послание, което той отправи е, че ако бяхме купили „Грипен“, досега щяхме да ги въведем в оперативна готовност и нямаше да имаме никакви проблеми с охраната на националното ни въздушно пространство. Позната теза, но беше доказано, аз също съм писал по този въпрос, че „Грипен“ не е най-добрият избор за България, поради това че има ограничен тактически радиус и не беше съпроводена офертата с целия оръжеен пакет, от който се нуждае един боен самолет. Така че изборът на Ф-16 блок 70 беше най-доброто, което можехме да направим към онзи момент. Както показаха последвалите събития много държави се наредиха на опашката, за да придобият този нов съвременен изтребител, с многофункционални способности. А и редица държави, които имаха Ф-16, започнаха модернизацията на изтребителите до способностите на блок 70. Това е доказателство, че това е един много сполучлив избор за България. За съжаление сделката беше сключена малко късно. Но се надявам това да ни даде един урок, който да имаме предвид при такива ключови военни сделки. Важното сега е да се сключи по-бързо договора за втората партида от новите изтребители Ф-16. Защото колкото повече се бавим, повече страни ще се наредят на опашката и ще трябва да чакаме дълго пристигането на втората група Ф-16, което ще забави съответно комплектуването на една бойна ескадрила, каквато цел сме си поставили от доста време.“