Последният завет на ген.Събев към НС: Дайте твърд отпор на вредния законопроект на "Възраждане" за излизане от НАТО

Натовският генерал настоява за публично осъждане на неговите инициатори и създатели

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

Часове преди да издъхне ген. Съби Събев, първият български военен представител в Генералната квартира на НАТО в Брюксел, мисли за националните интереси и сигурността на България. До последния си дъх той остана убеден натовец, който вижда бъдещето на родината като пълноправен член на Алианса и ЕС. 

Вижте последния пост на генерала, който е написал след скандалния акт на партия "Възраждане" да внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за излизането на България от НАТО:

"Недостоен политически ПР с членството на България в НАТО и акт на провокация непосредствено преди честване на 20-годишнината ни в Алианса. Няма как по друг начин да се определи този акт, след като няма начин да бъде одобрен от парламента ни, колкото и да е висока политическата нестабилност у нас в момента. Защото няма как да бъдат зачеркнати 10-годишната ни подготовка за членството и 20 години на пълноправното ни членство. И защото няма алтернатива на това членство. Извън НАТО ни чака съдба, подобна на Украйна.

Мотивите на вносителите са наивни, популистки и вредни. Не НАТО е причина за моментното състояние на армията ни, а непоследователната ни отбранителна политика в последните 20-години и лобистките интереси да се задържа нейната модернизация, както и политическите разделения у нас, които са в интерес на една страна - агресор. Затова е нужен твърд отпор на подобни опити и публично осъждане на техните инициатори. Защото работят открито срещу националните интереси в сигурността на страната ни. А това не трябва да се неглижира и прощава."