Ген. Събев изчисли колко пари трябва да отдели страната ни за превъоръжаване

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Поддръжката на ескадрила от самолети е много скъпа. Само за поддръжката на флотилията ни се дават десетки милиони, а тя е към края на своя полезен живот. Знае се, че зависим от Русия за нейната поддръжка, затова тя има десетки нерегламентирани нарушения на въздушното ни пространство. Връщането на задължителната казарма е добра идея. Това заяви финансовият консултант Евгений Кънев пред Нова нюз

"За да имаме армия трябва да отделим милиарди, влизайки в НАТО намалихме данъците. Ако почнем да се отбраняваме самостоятелно, ще имаме двойни данъци - 20%, както и редовна армия. Сърбия отделя между половин и един процент повече за отбрана от нас. Благодарение на ЕС и НАТО България става много по-богата от Сърбия", посочи той. 

От своя страна ген. Съби Събев смята, че България може сама да охранява въздушното си пространство в мирно време, ако притежава поне една ескадрила от 16-18 самолета. "Бюджетът за отбрана е 1,88% от БВП, което е 2,38 млрд. лева. Това е недостатъчно, затова от 2024 г. разходите за отбрана ще станат 2%, което е 2,65 млрд. Ако България трябва да поддържа сама армия извън НАТО делът от БВП трябва да нарасне до 3-3,5%, което в цифрово изражение е около 4,5 млрд. лева минимум. В следващите години бюджетът за отбрана постепенно ще нараства", разкри той. И отрече НАТОвски щаб на Черноморието да може да бъде опасен.

"Около 70 млн. долара щеше да струва изграждане на полеви щаб на НАТОвска дивизия, когато ни го предложиха през 2003 г., но отказахме", разкри Събев.

По думите му България трябва да има поне 4 механизирани бригади, за да достигнем поне Сърбия. "1,5 млрд. лева струва екипирането само на една от тях. Освен това трябва да активираме танкова бригада, която ще струва 2 млрд. минимум. Нужни са още 5 млрд. за бойна ескадрила от 16 самолета тип F-16. От 12 до 15 млрд. лева ще отидат за отбрана допълнително, за да можем да екипираме армията, така че самостоятелно да гарантираме сигурността и отбраната си", обясни генералът. И допълни, че в момента за личен състав в армията в момента страната заделя 1,4 млрд. лева. 

"При над 40-хилядна армия, разходите за личния състав ще нараснат до 3 млрд. лева годишно. За текущи разходи имаме 386 млн., а това е недостатъчен минимум. В НАТОвските страни корабите са 108 дни в морето, а нашите са само 18", разкри Събев.